hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 10.13. (XXI/41) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Politikusok árnyéka

A világ mintegy tucat országában több mint 17 jelölt ambícióit segítette egy rejtélyes izraeli tanácsadó, aki annak idején még Medgyessy Péternek is dolgozott. Ahelyett, hogy a háttérben tevékenykedne, inkább ő az, aki árnyékot vet megbízóira. Egy sor vád érte már az elmúlt 20 évben – vesztegetés, tiltott pártfinanszírozás és egy kacifántos romániai földmutyi.

„A konzervatív keresztények leleplezésén dolgozunk”

– Több mint három évtizede működnek, mit tart a legnagyobb eredménynek, amit elértek?

Politikusok árnyéka

A világ mintegy tucat országában több mint 17 jelölt ambícióit segítette egy rejtélyes izraeli tanácsadó, aki annak idején még Medgyessy Péternek is dolgozott. Ahelyett, hogy a háttérben tevékenykedne, inkább ő az, aki árnyékot vet megbízóira. Egy sor vád érte már az elmúlt 20 évben – vesztegetés, tiltott pártfinanszírozás és egy kacifántos romániai földmutyi.

„A konzervatív keresztények leleplezésén dolgozunk”

– Több mint három évtizede működnek, mit tart a legnagyobb eredménynek, amit elértek?

Harmincéves háború

1981 óta működik az amerikai lobbicsoport, amely küldetésének tekinti a konzervatív keresz­tény lelkészek elnémítását a közéletben. Az ultraliberális szervezet anyagait Magyarországon is használják, legutóbb a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese, Szőnyi Szilárd írt lejárató cikket ezek alapján a CBN televízió alapítója, Pat Robertson ellen. Most a People for the American Way (PfAW) két vezetője is nyilatkozott a Heteknek, és ebből kiderül, harcuk fő oka, hogy a befolyásos evangéliumi egyházi vezetők ellenzik az LGBT-jogok és az abortusz kiterjesztését.

Elhalasztott függetlenség, bizonytalan jövő

Egyelőre nem tudni, hogy milyen haszonnal járhat a spanyol ellenállással szemben kiharcolt katalán népszavazás: a függetlenséget nem kiáltották ki, de ha ezt meg is tennék, komoly problémákkal szembesülne Európa legfiatalabb állama.

Belföld

Ki viszi haza az elárvult szavazótábort?

Botka László bukása óta lázas helyezkedés indult meg az ellenzéki oldalon – a tét nagyjából így foglalható össze: ki söpri be a nemhogy fénykorához, de 2014-hez képest is folyamatosan zsugorodó MSZP-ben csalódott baloldali választókat?

Apolitikus nemzedék

„Nemcsak a húszéveseké a világ” – a magyar fiatalok olyannyira egyetértenek ezzel, hogy részt se vesznek a sorsukat befolyásoló politikai döntések meghozatalában. A magyarázatokért a hazai ifjúsági pártokat kérdeztük.

Előhúzták az ÁSZ-t

A Jobbik beszüntetése is felmerülhet, ha bebizonyosodik, hogy a párt nem működik együtt a pénzügyeit vizsgáló szervezettel. Bár köztudott, hogy az összes párt áthágja a rájuk vonatkozó gazdasági szabályokat, a rendszerváltás óta semmilyen hátrány nem érte az érintetteket.

HÁTTÉR

Vakáció és „forradalom” Barcelonában

Egyszerű, egyhetes nyaralásnak indult, de úgy tűnik, hogy történelmi pillanatban toppantunk Katalóniába. A tengeri fürdőzést és a városnézést ugyan semmi sem hátráltatta, de aki nem járt csukott szemmel Barcelona utcáin, az nem tudta figyelmen kívül hagyni, hogy a városban egy nép - legalábbis annak egy része - függetlenségért folytatott küzdelme zajlik éppen. Így bontakozott ki szemünk előtt a katalán „forradalom”.

„A háború kellős közepén vagyunk”

Gerillaháború címmel jelent meg Békés Mártonnak, a Terror Háza kutatási igazgatójának új könyve, amelynek első része a gerilla-hadviselés kialakulásáról (a Napóleon elleni spanyol felkelésről), a második az 1956-os forradalomról, a harmadik pedig a szerző szerint napjainkban zajló világ-polgárháborúról szól. Békés Márton szerint hiába a technológiai, katonai és anyagi fölény, a Nyugat ma nincs abban a mentális állapotban, hogy győztese legyen az említett világ-polgárháborúnak.

Talpra állítható-e a Nyugat a terrorral szemben?

Nem az eszközökben, hanem a fejekben van a hiba – vonják le a hazai és izraeli szakemberek a tanulságot az elmúlt évek drámai tömegmészárlásai után, amelyek megfékezésére szerintük – ha részlegesen is – de izraeli mintára „militarizálni” kéne a nyugati társadalmakat.

Daganatok: hosszabb betegutak, kevesebb gyógyszer

Az elmúlt hónapokban közel negyedére esett vissza a speciális képalkotó diagnosztikai vizsgálatra beutalt daganatos betegek száma, mert megváltozott a beutalási rendszer. Másrészt az államilag finanszírozott rákgyógyszerek köre is szűkült az új közbeszerzési eljárás miatt. Így a korai felismerés, valamint a korszerű kezelések hozzáférhetősége szempontjából egyaránt romlott a helyzet, miközben Magyarország listavezető a rákos halálozások tekintetében.

Csirkemell a laborból

Környezetvédő és vegetáriánus szervezetek hada tiltakozik kitartóan az ipari jellegű állattenyésztés ellen, mondván, hogy a látszólagos hatékonyság és méretgazdaságosság hatalmas problémákhoz vezet. Az állatok takarmányozása érdekében erdők és természetes élőviláguk vész oda, nem beszélve a kibocsátott szén-dioxid-mennyiségről. Az emberiség hús iránti igénye folyamatosan emelkedik, 2050-ben már több, mint kilencmilliárd ember ellátásáról kell majd gondoskodnia az élelmiszeriparnak. A megoldás lehet, hogy Amerika nyugati partvidékéről származik majd – bár egyelőre sok az ellentmondás és a vita.

Akik belülről hallják a zenét

Míg szeptember végén a siketek, addig október elején a zene világnapját ünnepeltük. A naptárban a két jeles nap között mindössze egyetlen hét telt el, de a valóságban vajon mekkora a távolság a siketek és a zene között?

KÁVÉSZÜNET

Szárnyaszegett fejvadász

Az ádámi faj nagyon a végét járja – a Szárnyas fejvadász 2049-nek ez a lényege. És ebben nem is téved. A kifejtés viszont igencsak álmosító tempóban történik. A sovány cselekményt vizuális hangulatokkal erősítő film végén a biorobot-replikánsok alter­natív emberiségként jelennek meg. A film így példázatként is nézhető, melyben egy „üldözött kisebbség” felszabadul a jól sikerült „evolúciós ugrás” után.

HAUS HEINCZ-CSILLAG-TÚRÁK

Ha szabadabb levegőre, magasabb hegyekre és csodálatos természeti környezetre vágyik az ember, optimális kikapcsolódást nyújthat számára Ausztria legdélibb tartománya: Karintia. A térség tavasztól őszig az aktív üdülést kedvelő kirándulóknak, télen pedig a síelés szerelmeseinek nyújt páratlan lehetőségeket. Itt található a Haus Heincz vendégház, ahol a környék szállodáihoz képest barátságosabb áron szállhatnak meg a pihenésre vágyó vendégek.

A kovácsműhelytől a Forma–1-ig

Soichiro Honda a japán autóipar egyik úttörője és egyben a világ autóiparának is meghatározó alakja. A makacs, de rendkívül innovatív, ambiciózus üzletember életfilozófiája szerint „a siker a munkád azon egy százalékát reprezentálja, mely abból a kilencvenkilenc százalékból ered, amit kudarcnak hívnak”.

Fájdalomcsillapítást csak okosan!

Nem az ördögtől való, hogy a „fájdalmas felismerésekre” emberek milliói szednek korszerű fájdalomcsillapítót. Bár beszélhetünk végletekről is: van, aki egyáltalán nem vesz be semmilyen pirulát, és van, aki a legkisebb fájdalomra is kapkodja be az orvosságot, mondván – ha valami szúr, hasogat, nyilall, sajog, ég, görcsöl, begyullad stb. – nyilvánvaló, hogy meg akar szabadulni a fájdalomtól, méghozzá minél hatékonyabban és gyorsabban. Ráadásul a vény nélkül kapható különféle fájdalomcsillapítók hosszú sora messze a leggyakrabban használt gyógyszerfajta mind hazánkban, mind világszerte egyaránt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!