hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Politikusok árnyéka
Tal Silberstein és mocskos kampányai

2017. 10. 12.
A világ mintegy tucat országában több mint 17 jelölt ambícióit segítette egy rejtélyes izraeli tanácsadó, aki annak idején még Medgyessy Péternek is dolgozott. Ahelyett, hogy a háttérben tevékenykedne, inkább ő az, aki árnyékot vet megbízóira. Egy sor vád érte már az elmúlt 20 évben – vesztegetés, tiltott pártfinanszírozás és egy kacifántos romániai földmutyi.

Egy ideje szinte nem jelenik meg olyan cikk az osztrák sajtóban, amiben ne szerepelne Tal Silberstein neve. Az izraeli kampánytanácsadót Christian Kern és az osztrák szociáldemokraták (SPÖ) alkalmazták, hogy az elmúlt két évtizedben elért sikerei után most is győzelemhez segítse a pirosak táborát. A negatív kampányokra szakosodott szakember azonban többet ártott, mint használt, miután kiderült, Facebook-oldalakon keresztül antiszemita és sorosozó bejegyzésekkel igyekezett lejáratni Sebastian Kurz néppárti jelöltet (ÖVP). Szinte mindennap élesedik a választók számára a kép, hogy egy választási kampány során mi is zajlik valójában a színfalak mögött.

Az igazság Tal Silbersteinről

Az izraeli stratéga célja az osztrák negatívkampánnyal az volt, hogy befeketítse a favoritnak számító jobboldali jelöltet, a közösségi platformon ezért egy gúnyos oldalt hozott létre „Az igazság Sebastian Kurzról” címmel. A lebukás után azonban mindenki Tal Silbersteinről akarta kideríteni az igazat. A legendás spindoktor (kampánytanácsadó – a szerk.) a kilencvenes években azután kezdte a karrierjét, hogy Jichák Rabin izraeli miniszterelnököt meggyilkolták. Silberstein a Tel Aviv-i Egyetemen megszerzett mérnöki diploma átvétele után (disszertációját „az izraeli katonák szerepe az izraeli irodalomban” témakörben írta) többedmagával megalapította a Dor Shalom nevezetű békepárti mozgalmat (szociáldemokrata ifjúsági szervezet), melynek résztvevői magukat „békegenerációnak hívták”. A szervezet célja többnyire az 1994-es oslói megállapodás és Rabin erőfeszítéseinek továbbvitele volt. Silberstein akkor a Los Angeles Timesnak nyilatkozva elmondta, társadalmi mozgalmat kívántak indítani, amely a békét az élet értelmének tekinti, s nem csupán célnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!