hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Előhúzták az ÁSZ-t
Rászállt a számvevőszék és az ügyészség a Jobbikra?

2017. 11. 09.
A Jobbik beszüntetése is felmerülhet, ha bebizonyosodik, hogy a párt nem működik együtt a pénzügyeit vizsgáló szervezettel. Bár köztudott, hogy az összes párt áthágja a rájuk vonatkozó gazdasági szabályokat, a rendszerváltás óta semmilyen hátrány nem érte az érintetteket.

Az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését, amennyiben a párt nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ) a párt gazdálkodását érintő vizsgálat során – jelentette ki az állami televízióban Kovács István, a kormány által fenntartott Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a múlt héten. Másnap, azaz múlt pénteken a Fővárosi Főügyészség bejelentette, hogy az ÁSZ beadványa alapján nyomozást rendelt el a Jobbikkal kapcsolatban.

Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve. Elsődleges feladata, hogy megállapításaikkal, javaslataikkal támogassák a közpénzekkel, közvagyonnal való szabályos, célszerű, eredményes és hatékony gazdálkodást. Az ÁSZ elnöke 2010 óta Domokos László, aki ÁSZ-elnökké választásáig tizenhat éven át a Fidesz parlamenti képviselője és az országos választmány tagja volt.

Az ÁSZ ellenőrzi a pártok gazdálkodását is. A szokásos eljárásnak megfelelően a Jobbik esetében is előre bejelentették, hogy augusztusban megkezdik a párt 2015–2016-os gazdálkodásának vizsgálatát. Menet közben azonban kiderült, hogy – a megszokottól eltérően – ezúttal a folyó év, vagyis 2017 első felének gazdálkodását is górcső alá veszik. Ebben az időben futott a Jobbik „Ti dolgoztok – Ők lopnak” plakátkampánya, ami számos fideszes politikusnál kiverte a biztosítékot. Az is idetartozik, hogy ezt az időszakot csak a Jobbiknál vizsgálja az ÁSZ, a többi párt esetében nem.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!