hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akik belülről hallják a zenét
Legyen a zene mindenkié

2017. 11. 09.
Míg szeptember végén a siketek, addig október elején a zene világnapját ünnepeltük. A naptárban a két jeles nap között mindössze egyetlen hét telt el, de a valóságban vajon mekkora a távolság a siketek és a zene között?

Yehudi Menuhin 1975-ben javasolta, hogy október elseje legyen a zene világnapja. Az amerikai zsidó hegedűművész és karmester számos díjat bezsebelt, Erzsébet királynő lovaggá ütötte, és egy legenda szerint az egyik koncertjén Albert Einstein a játékát hallgatva felkiáltott: „Most már tudom, hogy van Isten a Mennyben!” Yehudi a második világháború alatt félezer jótékonysági koncertet adott. A zene világnapjával kapcsolatban így nyilatkozott: „Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.”

A Siketek Világszövetségének határozata alapján 1958 óta a hallássérültek világnapja szeptember utolsó vasárnapja. A hallássérültek alatt nemcsak a siketeket, hanem a nagyothallókat is értjük. Sokan nem tudják azonban, hogy számos népszerű klasszikus vagy pop szerzeményt olyan szerzők komponáltak, akiknek nem volt tökéletes hallásuk, mégis közük volt a zenéhez. Nem is akármilyen.

A következő listában – a teljesség igénye nélkül – szerepelnek olyan személyek, akik a zene miatt veszítették el a hallásukat, mások attól függetlenül, például egy betegség következtében, de egy dolog közös bennük: nem torpantak meg a látszólag feloldhatatlan ellentét előtt, hanem lehetetlent nem ismerve küzdöttek álmaik beteljesüléséért. Ők is magukévá tették Kodály Zoltán szavait: „Legyen a zene mindenkié.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!