hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fájdalomcsillapítást csak okosan!

2017. 11. 09.
Nem az ördögtől való, hogy a „fájdalmas felismerésekre” emberek milliói szednek korszerű fájdalomcsillapítót. Bár beszélhetünk végletekről is: van, aki egyáltalán nem vesz be semmilyen pirulát, és van, aki a legkisebb fájdalomra is kapkodja be az orvosságot, mondván – ha valami szúr, hasogat, nyilall, sajog, ég, görcsöl, begyullad stb. – nyilvánvaló, hogy meg akar szabadulni a fájdalomtól, méghozzá minél hatékonyabban és gyorsabban. Ráadásul a vény nélkül kapható különféle fájdalomcsillapítók hosszú sora messze a leggyakrabban használt gyógyszerfajta mind hazánkban, mind világszerte egyaránt.

Bárkivel előfordulhat, hogy fájdalomcsillapításra van szüksége. Az emberiséggel egyidős a fájdalom, mely jelzőtünet: lehet erős, tompa, akut, hosszan tartó; érinthet egy testrészt, de akár az egész szervezetet is, mint például az izomfájdalmak az influenzás megbetegedések esetén. A központi idegrendszerre ható gyógyszerek közül a leggyakrabban használt készítmények a fájdalomcsillapítók: kiválóak az akut, rövid ideig tartó fájdalmakra, például a fejfájás, az ízületi gyulladások, a fül-, a hátfájás vagy a műtétet követően jelentkező fájdalmak csillapítására. Sőt az influenza, az arcüreggyulladás, a torokfájás egyes tüneteit is mérséklik.

Nyilván a terápia kiválasztása során döntő szempont a pontos diagnózis, a fájdalom szintje, az egyéni rizikótényezők, vagy a korábbi gyógyszerszedés története. Mivel a fájdalomcsillapítók mindenkire másként hatnak, gyakran számos különböző gyógyszert kell kipróbálni – az orvos tanácsait és a használati útmutatót figyelembe véve – ahhoz, hogy kiderüljön: melyik számunkra a legmegfelelőbb a panaszok enyhítésére. Azonban az orvosok leszögezik: a fájdalom nem betegség, hanem tünet, az okát mindig keresni kell. A visszatérő fájdalom egyben vészcsengő is, márpedig a hatékony kezeléséhez mindenképp szükséges a háttérben meghúzódó okok feltárása, és persze azok sikeres megszüntetése is. Így a krónikus fájdalom csillapítása már orvosi feladat.

Ami a fájdalomcsillapítás történetét illeti röviden: már időszámításunk előtt 400 évvel Hippokratész a fűzfa egyes részeit használta fel a női fájdalom csillapítására. Ugyanis a fehér fűzfa (Salix­alba) kérge fenolglikozidokat (szalicint) tartalmaz: láz- és fájdalomcsillapító, és gyulladáscsökkentő hatású is egyben. Aztán 1897-ben Felix Hoffmann munkássága nyomán megszületett az acetilszalicilsav.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!