hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.03.01. (XXIII/9) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Birodalmak tanácsa

Miközben a V4-ek történelmi jeruzsálemi csúcstalálkozója elmaradt, az Európai Unió új fejezetet nyitott az arab országokkal való kapcsolatában. Formálódó érdekszövetség erős Izrael-ellenes felhanggal.

Megtörik-e a „gonosz tengelye”?

Miközben az amerikai kongresszus előtt az egykori barát és bizalmas, Michael Cohen igyekezett a lehető legrosszabb dolgokkal kapcsolatba hozni Donald Trumpot az oroszokkal folytatott állítólagos összejátszástól az amerikai nép félrevezetéséig és a rasszizmusig, az amerikai elnök Vietnamban ismét találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Belföld

Családi akcióterv

Júliustól bővül a gyermeket vállaló családoknak szánt államilag támogatott hitelek köre, s egyben a jogosultak köre is szélesedik. A növekvő támogatások társadalmi és piaci hatása egyelőre nem ismert, a pontos részleteken még dolgozik a kormány.

Közösség vagy birodalom?

Az Európai Unió születése nem érthető meg sem az első, sem a második világháború okozta trauma nélkül. Ám kérdés, hogy a német–francia megbékélés, a gazdasági együttműködés és a szabad utazás mindenképp üdvözlendő fejleményei után az Unió mikor fordul egy új birodalom irányába.

Hit és értékek

Jeff Bezos és az Amazon

Jeff Bezos élete mindent megtestesített, amit az amerikai álomnak gondolunk: feleségével együtt 25 év alatt a semmiből felépítették a világ legnagyobb internetes áruházát, 2018-ra a világ leggazdagabb emberévé vált, közben négy gyermekük született. Aztán idén januárban ez a kép hirtelen megváltozott. Az Amazon.com alapítójának története.

HÁTTÉR

Nemzet és birodalom

A nacionalizmusra jellemző a másik nemzet lekicsinylése, szembenállások gerjesztése, nemzeti felsőbbrendűség, kisebbségekkel szembeni tolerancia hiánya, türelmetlenség, gyűlölködés szítása és még ezer hasonló csúnya dolog, éppen ezért a nemzetekre nézve egyetlen reális jövő képzelhető el: a határok, nemzeti keretek feloldása, és a nemzetek eltűnése, felszívódása a nagy világ- vagy európai közösségben.

Karl Lagerfeld, az ellentmondásos divatdiktátor

A múlt héten elhunyt Karl Lagerfeld divattervező. 400 millió eurós vagyonát legalább részben Choupette nevű macskája örökli. Ez sokmindent elmond a szakmájában szinte mindent elért, ám rendkívül ellentmondásos divatmogul életéről.

Oscar szerint a világ

Az Oscar-díj-átadás a korábbi évekhez hasonlóan most is a figyelem középpontjába került. A csillogás és a pompa mintha picit halványabban ragyogott volna. A leginkább ünnepelt filmek mondandóját és értékvilágát viszont érdemes áttekinteni.

Kit tartunk antiszemitának?

Bár a magyar társadalomban elvileg zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, mégsem kerül minden egyes zsidózó politikusnak a karrier­jébe egy esetleges kiszólás. Cikkünkben az elmúlt évtizedek legemlékezetesebb antiszemita megnyilvánulásait gyűjtöttük össze.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!