hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Családi akcióterv
Ki és hogyan veheti fel a CSOK-ot?

2019. 02. 28.
Júliustól bővül a gyermeket vállaló családoknak szánt államilag támogatott hitelek köre, s egyben a jogosultak köre is szélesedik. A növekvő támogatások társadalmi és piaci hatása egyelőre nem ismert, a pontos részleteken még dolgozik a kormány.

hazai lakáspiacon egyfajta kivárás érzékelhető, tekintve, hogy július 1-jétől a kormány a meglévő ked­vezményes hitelek bővítésével és egy új hitel bevezetésével is ösztönözni akarja a gyermekvállalást. A bejelentett intézkedéscsomag fő újdonsága, hogy a 18–40 év közötti, házasságban élő nők maximum 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitelt igényelhetnek, ami, ha öt éven belül nem születik gyermekük, piaci kamatozású hitellé alakul át. A gyermekvállalási támogatás további feltétele az asszonyok legalább hároméves munka- vagy felsőoktatási jogviszonya. A lehetőség, amivel 2022 végéig lehet élni, csak a hitelfelvétel után megszülető gyerekekre vonatkozik, és a CSOK-tól függetlenül kapható. (Arról nincs hír, hogy ez a lehetőség örökbefogadás esetén is igénybe vehető-e, miként a CSOK-nál.)

Szakemberek biztosra veszik, hogy az intézkedések hatására bővül a kedvezményezett családok köre, de a részletek – a szükséges törvénymódosítások és rendeletek – kidolgozása folyamatban van, így még nem lehet pontosan meghatározni, hogy kiket, milyen arányban érnek majd el, és hogy mennyire lehet születésösztönző hatása a (több) gyereket nem tervező pároknál. Az önerőre vagy más tartozások (rezsihátralék, különböző jelzáloghitelek, devizahitel stb.) kiváltására, de akár a gyerekek majdani taníttatására is felhasználható, maximum 10 milliós kamatmentes „asszonyhitelről” időközben annyi kitudódott, hogy nemcsak első házas – gyermekes és gyermektelen – nők vehetik fel, hanem többedik házasságban élők is, ha még egyik félnek sincs gyermeke. Ha már van, akkor legalább az egyik félnek a jelenlegi kell, hogy legyen az első házassága. Ha egyik fél sem első házas, akkor gyermekteleneknek kell lenniük. Az özvegység nem számít korábbi házasságnak. Válás esetén a fennmaradó tartozást megosztva, kamatostul fizetik vissza a felek.

Ha a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik egy gyermek, akkor a törlesztést felfüggesztik három évre, aztán a második gyermeknél újabb három évre, s – a másodiknál – elengedik a tőketartozás

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!