hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Birodalmak tanácsa
Történelmi arab–európai közeledés

2019. 02. 28.
Miközben a V4-ek történelmi jeruzsálemi csúcstalálkozója elmaradt, az Európai Unió új fejezetet nyitott az arab országokkal való kapcsolatában. Formálódó érdekszövetség erős Izrael-ellenes felhanggal.

Történelmi csúcstalálkozót tartott a napokban az Arab Államok Ligája és az Európai Unió az egyiptomi Sarm es-Sejkben. A felek már a 2015-ös migrációs válság óta rendszeres miniszteri találkozókat folytatnak, ilyen számban és magas szinten azonban most találkoztak először.

Arab-európai tengely

Bár a kétnapos találkozón tényleges gyakorlati lépésekről nem született döntés, a résztvevő kormányfők és vezetők nem győzték hangsúlyozni, hogy önmagában a konferencia létrejötte is óriási eredmény, egy szimbolikus üzenet is a régió és egyben az egész világ számára. Az esemény súlyát mi sem jelzi jobban, hogy az Európai Unió a legmagasabb szinten képviseltette magát, 24 uniós tagállami vezető mellett jelen volt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!