hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oscar szerint a világ
A zöld, a fekete és a bohém lett idén a nyerő

2019. 03. 31.
Az Oscar-díj-átadás a korábbi évekhez hasonlóan most is a figyelem középpontjába került. A csillogás és a pompa mintha picit halványabban ragyogott volna. A leginkább ünnepelt filmek mondandóját és értékvilágát viszont érdemes áttekinteni.

Hosszú évek díjazott alkotásait vizsgálva nagyjából be lehet lőni, mit szeret, mit értékel igazán az Amerikai Filmakadémia tagsága. Az üzenet mindenesetre ne legyen túl elvont, de azért ne is legyen szájbarágósan egyszerű. A főhős karakterénél pedig előnyös, ha az kisebbségi helyzetű és/vagy hátrányból induló. Vagy esetleg nem igazán az, de az alkotók ilyennek kívánják láttatni. A képlet nyilván összetettebb ennél, azonban ezek az elemek rendre tetten érhetők. Idén sem volt ez másképp.

Az Oscar-szobrokat megítélő népes testületnek egyébként számos magyar tagja van. Egyebek közt az örömünkre díjazottak vagy a neves elismerésre legalább jelölt filmrendezőink, de a Saul fia készítői közül például többen is. Ezen felül neves producerek is szavazati joggal rendelkeznek – így volt ez a nemrég elhunyt Andy Vajnával is. E mára több mint hatezer fősre bővült grémium (és persze a közvélemény) meggyőzéséért a gyártók és főként az amerikai forgalmazás jogát megszerző cégek évről évre nagy reklámhadjáratokat folytatnak. A Saul fia esetében az igencsak tőkeerős Sony Pictures tette ismertté a kiváló alkotást, s ezzel ráirányította a figyelmet az utóbbi években többször is Oscar-esélyes magyar filmezésre.

Persze senki nem állítja, hogy az ítészeket – akik többnyire maguk is érzékeny művészek, vélhetően nem a legkisebb egóval – kézivezérléssel befolyásolni lehetne. De azért úgy tűnik, hogy a levegőben rezgő aktuális közhangulatok és trendek valamiképp rájuk is hatnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!