hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jeff Bezos és az Amazon
A világot megnyerte, a családját elveszítette

2019. 02. 28.
Jeff Bezos élete mindent megtestesített, amit az amerikai álomnak gondolunk: feleségével együtt 25 év alatt a semmiből felépítették a világ legnagyobb internetes áruházát, 2018-ra a világ leggazdagabb emberévé vált, közben négy gyermekük született. Aztán idén januárban ez a kép hirtelen megváltozott. Az Amazon.com alapítójának története.

Jeff Bezos 2018. március 6-án történelmet írt: 112 milliárd dolláros vagyo­nával ő lett Bill Gatest megelőzve hivatalosan is a világ legazdagabb embere, egyben az első, aki átlépte a 100 milliárd dolláros álomhatárt. A rekordvagyon különösen az elmúlt két évben gyarapodott hihetetlen mértékben – köszönhetően az amerikai tőzsde szárnyalásának. 2017. október 10-én például volt olyan pillanat, amikor Bezos vagyona 5 perc alatt (!) 6,24 milliárd dollárral nőtt, ami nagyobb összeg, mint egy egész ország, például Kirgizisztán éves nemzeti összterméke.

A szárnyalás azután sem állt meg, hogy Bezos felért a jövedelmi piramis legfelső fokára. 2018. július 17-én a Bloomberg ranglistája szerint ő lett „a modern történelemben a legnagyobb vagyonnal rendelkező személy”. Ekkor már több mint 150 milliárd dollár felett rendelkezett, és vagyona percenként folyamatosan 230 ezer dollárral növekedett.

Bezos tulajdonában nemcsak a világ legnagyobb online kereskedelmi cége áll, hanem számos más területen is meghatározóvá vált. A médiában a The Washington Post tulajdonosaként van közvetlenül jelen, az amerikai multimilliárdosok űrversenyében pedig meghirdette a Naprendszer több bolygóra kiterjedő benépesítésének programját, amellyel az emberi fajt függetlenné kívánja tenni a földi erőforrásoktól. Nem akármilyen célokról van szó: „A Naprendszer 1000 milliárd embernek képes otthont adni, és közülük legalább 1000 Mozart és 1000 Einstein is lesz. Gondoljuk csak el, milyen civilizáció lesz ez” – vizionálta a New York-i Yale Klubban elmondott beszédében Jeff Bezos, aki szeretné is megérni ezt a rendkívüli kort, ezért az orvosi csúcstechnológia terén az öregedés lassítását vagy megállítását célul kitűző Unity Biotechnology cégbe fektetett be.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!