hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jeff Bezos és az Amazon
A világot megnyerte, a családját elveszítette

2019. 02. 28.
Jeff Bezos élete mindent megtestesített, amit az amerikai álomnak gondolunk: feleségével együtt 25 év alatt a semmiből felépítették a világ legnagyobb internetes áruházát, 2018-ra a világ leggazdagabb emberévé vált, közben négy gyermekük született. Aztán idén januárban ez a kép hirtelen megváltozott. Az Amazon.com alapítójának története.

Jeff Bezos 2018. március 6-án történelmet írt: 112 milliárd dolláros vagyo­nával ő lett Bill Gatest megelőzve hivatalosan is a világ legazdagabb embere, egyben az első, aki átlépte a 100 milliárd dolláros álomhatárt. A rekordvagyon különösen az elmúlt két évben gyarapodott hihetetlen mértékben – köszönhetően az amerikai tőzsde szárnyalásának. 2017. október 10-én például volt olyan pillanat, amikor Bezos vagyona 5 perc alatt (!) 6,24 milliárd dollárral nőtt, ami nagyobb összeg, mint egy egész ország, például Kirgizisztán éves nemzeti összterméke.

A szárnyalás azután sem állt meg, hogy Bezos felért a jövedelmi piramis legfelső fokára. 2018. július 17-én a Bloomberg ranglistája szerint ő lett „a modern történelemben a legnagyobb vagyonnal rendelkező személy”. Ekkor már több mint 150 milliárd dollár felett rendelkezett, és vagyona percenként folyamatosan 230 ezer dollárral növekedett.

Bezos tulajdonában nemcsak a világ legnagyobb online kereskedelmi cége áll, hanem számos más területen is meghatározóvá vált. A médiában a The Washington Post tulajdonosaként van közvetlenül jelen, az amerikai multimilliárdosok űrversenyében pedig meghirdette a Naprendszer több bolygóra kiterjedő benépesítésének programját, amellyel az emberi fajt függetlenné kívánja tenni a földi erőforrásoktól. Nem akármilyen célokról van szó: „A Naprendszer 1000 milliárd embernek képes otthont adni, és közülük legalább 1000 Mozart és 1000 Einstein is lesz. Gondoljuk csak el, milyen civilizáció lesz ez” – vizionálta a New York-i Yale Klubban elmondott beszédében Jeff Bezos, aki szeretné is megérni ezt a rendkívüli kort, ezért az orvosi csúcstechnológia terén az öregedés lassítását vagy megállítását célul kitűző Unity Biotechnology cégbe fektetett be.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!