hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karl Lagerfeld, az ellentmondásos divatdiktátor
A dizájner, aki önmaga karikatúrája lett

2019. 03. 31.
A múlt héten elhunyt Karl Lagerfeld divattervező. 400 millió eurós vagyonát legalább részben Choupette nevű macskája örökli. Ez sokmindent elmond a szakmájában szinte mindent elért, ám rendkívül ellentmondásos divatmogul életéről.

A nemzetközi divat- és filmvilág egy emberként gyászolta a 85 éves korában elhunyt Karl Lagerfeldet, aki 1985 óta volt a Chanel kreatív igazgatója. A cég szóvivője szerint Lagerfeld kivételesen kreatív és intuitív személyiség volt, aki képes volt újrateremteni a Coco Chanel által kialakított márkavédjegyeket. Ilyen volt a Chanel kosztüm és kabát, a „kis fekete ruha”, a tweed szövet, a kétszínű cipő, a láncos szíjú, steppelt kézitáskák, a gyöngysorok és más jellegzetes kiegészítők – nem beszélve az újításokról, a bőrcsizmáról és a motoros dzsekiről, melyek szintén az imázs részévé váltak. Az ő felfedezettje volt többek között a ’90-es évek topmodellje, Claudia Schiffer is.

„A 21. század egyik legnagyobb hatású és leghíresebb tervezője, a stílus ikonikus, univerzális szimbóluma volt. Nagyon fog hiányozni” – írta ki a Chanel az Instagramra. Lagerfeldet sokoldalú művészóriásként emlegetik, aki a divattervezés mellett jelmeztervezéssel, oktatással is foglalkozott – 1980–1984 között a bécsi iparművészeti egyetem vendégtanára volt, illetve operabemutatók és filmek jelmezeit alkotta meg –, BMW-t is tervezett, s Victoria Beckhamtől Liz Tayloron át Madonnáig és Lady Gagáig körülrajongott tervezője volt a celebvilágnak. Öltözékeit az exkluzív minőségű szabászat remekműveinek tartják, stílusában a német származású dizájner remekül ötvözte a német puritanizmust a francia eleganciával. Szakmai berkekben azt rebesgetik, hogy halálával lezárult a nagy divatházak ’80-as évek óta tartó aranykorszaka, amelyben a folytonosságot az ő személye jelentette. A Chanel művészeti igazgatói posztján a cég bejelentése szerint Virginie Viard lesz az utódja, aki 1987 óta a mester jobbkeze volt.

A gazdag életmű mellett a világsajtó rengeteget emlegeti Lagerfeld Choupette nevű macskáját is, noha eddig azt gondolhatta volna a nagyérdemű, hogy a mesés vagyont öröklő házikedvenc csak a Garfield 2. mesében létezik. Lagerfeld meglehetősen különc agglegény volt, akinek nincs közvetlen örököse: néhai nővérének, akivel az utolsó évtizedekben szóba sem álltak egymással, három gyereke van, s Lager­feldnek van egy féltestvére is – ők mind jelentkezhetnek a 400 millió eurós örökségért. A divattervező sokszor mondta, hogy végrendeletében mind munkatársairól, mind macskájáról és az azt gondozó személyről gondoskodni fog. Lehetséges örökös még a 12 éves kedvenc keresztfia is. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!