hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Gázai háború: Levezették, miért valótlanok a halálozási számok

Már tavaly év végén hatalmas botrányt kavart az az információ, hogy a főáramú nyugati média számára sokkal fontosabb volt a „sztori”, mint az, hogy megakadályozzák az október 7-én izraeli civilek elleni terrortámadást. A New York Timest, a CNN-t, a Reuterst és az Associated Presst olyan vádak érték, hogy az újságíróik együtt mozogtak a terroristákkal, és előre tudták, hogy támadás indul az izraeli civilek ellen, amit meg sem próbáltak megakadályozni.

Izraeli miniszter: Magyarország megváltoztathatja Európa jövőjét

Amichai Chikli Izrael Állam diaszpóraügyekért és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős minisztere. 1981-ben született, tunéziai zsidók leszármazottja. Tanulmányai során Názáret mellett egy vezetőképző intézetet alapított Tábor-hegy Akadémia néven. Szolgált a Goláni brigád nevű különleges alakulatban, és volt parancsnoka egy kifejezetten gerilla-hadviselésre szakosodott izraeli elitalakulatnak. 2013 óta pedig a Keset nevű szervezetén keresztül középiskolás diákoknak segít, hogy mélyebb ismereteket szerezzenek Izrael földjéről. Szívügye a cionista ifjúság megerősítése. Híres bátor megszólalásairól és sokszor saját táborát sem kímélő politikai kritikáiról. 

Macronra reagálva: Arról beszéltek az orosz tévében, melyik európai város kapjon atomot

„Úgy látszik, Macron elnök lett Európa Medvegyeve” – mondta a Hetek élő podcast-fórumában Robert C. Castel biztonságpoltikai szakértő, a francia elnök egyre élesebb háborús kijelen­téseire utalva.

Belföld

Így vették ki a részüket a romák az 1848-as szabadságharcból

A hazai cigányság kivette részét az 1848-as szabadságharcból, mindenekelőtt kiváló zenészeik toborzó-lelkesítő munkájának köszönhetően. A romákhoz kötődik a Nemzeti dal megzenésítése vagy a Kossuth-nóta megírása is. Nem véletlen tehát, hogy a magyar cigányzene a szabadságharc leverése után is a nemzettudat és az ellenállás kifejezője volt.

Éljen a szabadság!  – E heti köszöntőnk

„Úgy gondolom, hogy Magyarország bátorsága megváltoztathatja a történelem menetét és Európa jövőjét.” Így látja Amichai Chikli, Izrael Állam diaszpóraügyi minisztere, aki az elmúlt napokat Magyarországon töltötte – többek között magas rangú kormányzati tisztviselőkkel tárgyalva – és ellátogatott a Hit Gyülekezetébe is, majd exkluzív interjút adott lapunknak. 

Hit és értékek

Tagadhatatlanul összefonódott az ENSZ-segélyszervezet a terroristákkal

A leginkább sokkoló esemény (a Hamász brutalitása és az ezt támogató több tízezres tüntetések mellett), hogy az ENSZ Palesztin Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügy­nöksége (UNRWA) mintegy tucatnyi munkatársa maga is részt vett az október 7-i terrortámadásban. Egy másik döbbenetes tény, hogy a szervezet gázai központja és iskolája alatti alagutakban fedezték fel az izraeli csapatok a Hamász számítógépes központját és fegyverarzenáljának jelentős részét.

HÁTTÉR

Pajzsmirigy-szakértő: nem a szűrés, hanem a mozgás a megelőzés

A nők körülbelül 10 százalékának pajzsmirigy-alulműködés miatt gyógyszert kell szedni, nemtõl függetlenül az emberek 60-70 százalékánál göb jelenik meg a pajzsmirigyen. Dr. Solymosi Tamás belgyógyásszal, klinikai citológussal és az endokrin szervek ultrahang-diagnosztikájának szakértőjével beszélgettünk, aki több mint 30 éve van a pályán. Rendelésein csaknem 200 ezer pajzsmirigybeteget látott el, 120 ezer ultrahang és 50 ezer pajzsmirigy citológiai vizsgálatot végzett.

Véres Mária, aki el akart égetni minden protestáns

A keresztény­üldözésről sokszor az jut az emberek eszébe, hogy más vallási irányzathoz tartozó személyek üldözik azokat, akik hisznek Jézus Krisztusban. A történelemben viszont számtalan olyan eset volt, amikor egy keresztény fele­kezet egy másiknak mint eretnek közösségnek az elpusztítására törekedett. A leg­hírhedtebb példák közé tartozik „Véres Mária” uralkodása.

Fény derül Molnár Ferenc titkára az „elveszett” kézirataiból?

Irodalomtörténeti szenzációnak számított, amikor tavaly a Petőfi Irodalmi Múzeum hozzájutott Molnár Ferenc Útitárs a száműzetésben című önéletrajzi regényének kézirataihoz. Sok kérdés ezek ismeretében is nyitva marad mind a mű keletkezésével, mind az író és titkárnője, Bartha Vanda viszonyával kapcsolatban, de az emigrációban élő idős szerző lelkiállapotába mélyebb betekintést kapunk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!