hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Véres Mária, aki el akart égetni minden protestáns
Anglia rekatolizációs kísérlete
Véres Mária, aki el akart égetni minden protestáns

Forrás: Wikipédia / Prado

2024. 03. 13.
A keresztény­üldözésről sokszor az jut az emberek eszébe, hogy más vallási irányzathoz tartozó személyek üldözik azokat, akik hisznek Jézus Krisztusban. A történelemben viszont számtalan olyan eset volt, amikor egy keresztény fele­kezet egy másiknak mint eretnek közösségnek az elpusztítására törekedett. A leg­hírhedtebb példák közé tartozik „Véres Mária” uralkodása.

A 16. század derekán kezdett I. Mária uralkodni, és neve a törikönyvekbe a „véres” jelzővel együtt vonult be – kevésbé elterjedt a „katolikus Mária” titulus. Pedig a pápaság iránti elkötelezettsége azért olyan jelentős, mert apja, VIII. Henrik pontosan a Rómától való elszakadás érdekében hozta létre az anglikán egyházat. A parlament által 1534-ben elfogadott törvény (Act of Supermacy) kimondja, hogy az egyház feje a király. A Rómához köthető dolgokat Henrik igyekezett eltüntetni az ország vallási életéből és lefoglalta az egyházi birtokokat, kolostorokat.

A tanítások és a szertartások terén nem engedtek teljesen teret a változásnak, ugyanis az 1539-ben kiadott és az egyház fő hittételeit rögzítő úgynevezett „hat cikk” főként katolikus elemeket tartalmazott. Ilyen volt például az átlényegülés tanítása, a gyónás vagy a papok házasságának tilalma, mely a cölibátus megerősítését jelentette.

A királynő elődje, VI. Eduárd protestánsként került hatalomra, és igyekezett az anglikán egyházat ennek megfelelően átalakítani. Nem sokkal Mária trónra lépése előtt, 1553 júniusában kiadták a „42 cikket”, mely immár az angol egyház tanítását a reformáció elveivel és szellemiségével töltötte meg. Ezt a protestáns vonalat erősítette volna minden bizonnyal tovább I. Johanna (Lady Jane), az úgynevezett „kilencnapos királynő”, ám ő valóban mindössze kilenc napig uralkodott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!