hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fény derül Molnár Ferenc titkára az „elveszett” kézirataiból?
„Magányos, hallgatag, vándorló pár”
Fény derül Molnár Ferenc titkára az „elveszett” kézirataiból?

Stella Adorján újságíró, humorista, Molnár Útitárs a száműzetésben című regényének fordítója felolvas (1938).(Forrás: Fortepan / Kőszegi Anna)

2024. 03. 13.
Irodalomtörténeti szenzációnak számított, amikor tavaly a Petőfi Irodalmi Múzeum hozzájutott Molnár Ferenc Útitárs a száműzetésben című önéletrajzi regényének kézirataihoz. Sok kérdés ezek ismeretében is nyitva marad mind a mű keletkezésével, mind az író és titkárnője, Bartha Vanda viszonyával kapcsolatban, de az emigrációban élő idős szerző lelkiállapotába mélyebb betekintést kapunk.

Tavaly márciusban egy kaliforniai aukción feltűntek Molnár Ferenc jegyzetei, melyeket az Egyesült Államokban 1950-ben Companion in Exile, Magyarországon pedig 1958-ban Útitárs a száműzetésben. Jegyzetek egy önéletrajzhoz címen megjelent regényéhez készített. A mű angol fordítójának, Barrows Mussey-nek a hagyatékából származó tételre az író szintén Kaliforniában élő dédunokája, Lukin Gábor zeneszerző hívta fel a Petőfi Irodalmi Múzeum figyelmét. Mintegy másfél hónapos szervezésnek köszönhetően a Los Angeles-i konzulátus és a Külügyminisztérium közvetítésével a dokumentumok a magyar állam tulajdonába és a PIM Kézirattárába kerültek. A vételár kifizetését a múzeum saját forrásain felül Molnár Ferenc leszármazottainak anyagi támogatása tette lehetővé.

A megvásárolt kézirat 1947 és 1950 között keletkezett, és 214 lapból áll, melyeken a szöveg német nyelvű tisztázatát angol megjegyzések, valamint a Molnárra jellemző színes ceruzás beszúrások egészítik ki. A szerző saját bevallása szerint asszisztensének, a váratlanul elhunyt Bar­tha Vandának állít emléket, ugyanakkor az olvasó bepillanthat New Yorkban töltött éveinek, a művészkörökkel való kapcsolatának történetébe is.

Véletlen egybeesés, hogy ugyancsak 2023-ban a szöveg további változatairól is hírek érkeztek. A Litera augusztusban készített interjút Kádár Judit irodalomtörténésszel, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetem ösztöndíjának jóvoltából New Yorkban tanulmányozta a könyv korábban nem ismert, illetve elveszettnek hitt kéziratait.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!