hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szenzációs Csontváry-festmény a Róma-Budapest kiállításon
Itáliai hatások a modern magyar képzőművészetben
Szenzációs Csontváry-festmény a Róma-Budapest kiállításon

Patkó Károly: A Római Magyar Akadémiában (1931)(Fotó: A szerzô felvétele )

2024. 03. 06.
Ritkán vagy korábban egyáltalán nem látott festményeken keresztül mutatja be a Virág Judit Galéria az olasz–magyar művészeti kapcsolatok 150 évét. A hosszú időszak alatt több sorsfordító esemény rázta meg hazánkat, és az ezekre adott kultúrpolitikai válaszok éppoly meghatározóak voltak az itáliai ösztöndíjas alkotók munkáiban, mint a külföldi hatások.

A Virág Judit Galéria 1997-es alapítása óta a magyarországi aukciós piac egyik vezető szereplője. A hazai műkereskedelem központjában, a fővárosi Falk Miksa utcában található 800 négyzetméteres, háromszintes helyiség egyben kiállítótér is, ahol tematikus tárlatok látogathatók a nagyközönség számára is. 

Tíz éve merült fel egy olyan kiállítássorozat ötlete, amely azt mutatja be, hogy milyen hatással voltak az európai nagyvárosok a magyarországi művészekre. Így jött létre 2016-ban a Berlin–Budapest, majd egy évvel később a Párizs–Budapest tárlat, végül most „záróakkordként” a Róma–Budapest, amely március 28-ig ingyenesen látogatható. 

„Nagyon sokan érdeklődnek. Különösen örülünk, hogy majdnem minden nap van egy óvodás vagy iskolás csoport. Olyan sokan jönnek, hogy nem is tudunk egyszerre mindenkit beengedni, és ez nemcsak hétvégén van, de hétköznap is” – mesélte a Heteknek Kelen Anna művészettörténész.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!