hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bepillanthatunk-e az örökkévalóságba a zenén keresztül?
Beszélgetés Ábrahám Márta hegedűművésszel
Bepillanthatunk-e az örökkévalóságba a zenén keresztül?

Fotó: Kőrösi Dávid

2024. 02. 29.
Lehet-e hangokból katedrálist építeni? Vagy a zenén keresztül bepillantani az örökkévalóságba? Ábrahám Márta nemzetközi szinten egyedülálló kutatásainak köszönhetően soha nem ismert rétegekben tárulnak fel Johann Sebastian Bach művei.

  Először is gratulálok a Lajtha László-díjhoz. Váratlan volt ez az új kitüntetés?

Teljesen váratlanul ért, habár tudták rólam, akik a kuratóriumban ezt eldöntötték, hogy nagyon szeretem Lajtha László zenéjét, és igyekszem a következő generációnak is átadni ezt a kincset. Lajtha László ugyanis annyira különleges személyiség volt, olyan érdekes a zenéje és senkiéhez nem hasonlítható. Szokták mondani, hogy Bartók és Kodály mellett ő volt a 20. század nagy magyar zeneszerzője, de valahogy annak ellenére, hogy ő is használ népzenei elemeket, a stílusa teljesen egyedi.

Névjegy

Ábrahám Márta hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Bach-kutató, az Ábrahám Consort régizene együttes koncertmestere és művészeti vezetője. Számos díj birtokosa: Gramofon-díj (2013) a Concerto Armonico koncertmestereként; Zebegény Zeneművészetéért díj (2016), idén januárban pedig a Lajtha László-díjat vehette át. Dukay Barnabás zeneszerzővel együtt 2012 óta foglalkoznak Johann Sebastian Bach zenéjével. 2017-ben megjelent magyar és angol nyelvű könyvük, a Részletek az örökkévalóságból, Bach nevezetes hegedű Chaconne-jának elemzése. A mű szerkezetébe rejtett időkód felfedezése a 21. századi Bach-kutatások egyik legjelentősebb eredménye. 2021-ben jelent meg a tudományos igényű kottasorozat, J. S. Bach három hegedűfúgája elemzésének tricentenáriumi összkiadása. Az elsősorban oktatási célra kialakított új vizuális megjelenítési módszer a maga nemében egyedülálló. A Chaconne-kézikönyv 2023 tavaszán jelent meg magyar és angol nyelven.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!