hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Macronra reagálva: Arról beszéltek az orosz tévében, melyik európai város kapjon atomot
Kik akarják háborúba sodorni Európát?
Macronra reagálva: Arról beszéltek az orosz tévében, melyik európai város kapjon atomot

Macron elnök Európa kardcsörtetője lett.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2024. 03. 13.
„Úgy látszik, Macron elnök lett Európa Medvegyeve” – mondta a Hetek élő podcast-fórumában Robert C. Castel biztonságpoltikai szakértő, a francia elnök egyre élesebb háborús kijelen­téseire utalva.

Először Párizsban nyilatkozott arról Emmanuel Macron, hogy Oroszország győzelmét minden áron meg kell akadályozni Ukrajnában, és ha ehhez az szükséges, hogy NATO-csapatokat küldjenek, akkor ezen is el kell gondolkodni.

A felvetés egy olyan tabut tört meg, amely a háború kezdete óta egyértelműnek tűnt, legalábbis a nyilvánosság előtt még Ukrajna leglelkesebb támogatói sem beszéltek arról, hogy katonákat küldjenek a frontra az oroszokkal szemben. Macron kijelentése nagy visszahangot váltott ki. Az európai kormányok részéről az első kommentárok döbbentek és elutasítóak voltak. Csak egyetlen állam, Észtország miniszterelnöke támogatta a felvetést.

A francia elnök azonban néhány nappal később ráerősített, mondván, az európaiaknak „nem szabad gyávaságot mutatniuk” ebben a kérdésben. Macron azt is állította, hogy minden egyes szava „megfontolt és átgondolt” volt, szinte szó szerint visszahangozva Ferenc József császár 110 évvel ezelőtti hadüzenetét, amelyet e szavakkal fejezett be: „Mindent megfontoltam, mindent meggondoltam. Nyugodt lelkiismerettel lépek a kötelesség útjára. Bízom népeimben, akik minden viharban híven és egyesülten sereglettek mindig trónom köré és hazájuk becsületéért, nagyságáért és hatalmáért a legsúlyosabb áldozatokra is mindig készen állottak.” A következményeket ismerjük, több mint négy évig tartó, addig példátlan háború lett a „megfontolt döntés” eredménye.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!