hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pajzsmirigy-szakértő: nem a szűrés, hanem a mozgás a megelőzés
Dr. Solymosi Tamás a pajzsmirigy-problémákról
Pajzsmirigy-szakértő: nem a szűrés, hanem a mozgás a megelőzés

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 03. 13.
A nők körülbelül 10 százalékának pajzsmirigy-alulműködés miatt gyógyszert kell szedni, nemtõl függetlenül az emberek 60-70 százalékánál göb jelenik meg a pajzsmirigyen. Dr. Solymosi Tamás belgyógyásszal, klinikai citológussal és az endokrin szervek ultrahang-diagnosztikájának szakértőjével beszélgettünk, aki több mint 30 éve van a pályán. Rendelésein csaknem 200 ezer pajzsmirigybeteget látott el, 120 ezer ultrahang és 50 ezer pajzsmirigy citológiai vizsgálatot végzett.

 Milyen pajzsmirigybetegségeket különböztetünk meg?

Alapvetően két pajzsmirigyprobléma van. Az egyik a nagyobbodás és göbösödés, a másik a rossz működés, ami a nők 10-15 százalékánál alakul ki. A pajzsmirigyben nagyon gyakran kialakuló göb, csomó a legtöbbször semmilyen problémát nem okoz, ugyanakkor gyógyszerrel, varázsszerekkel nem kezelhető, akkor sem, ha az interneten mást olvasunk. Ehelyett érdemes elmondani, hogy a göbös emberek többségének nem lesz szüksége semmilyen kezelésre, és teljes életet tudnak élni, úgy, hogy nem fog problémát okozni a betegség a számukra. Körülbelül minden tizedik érintett szorul idővel műtétre. Egy százalék az esélye a legrosszabb forgatókönyvnek, hogy a műtét közben a hangszalagot ellátó ideg megsérül, és emiatt kissé rekedtessé válik a hang. A göbös betegek 2-3 százalékánál fordul elő rosszindulatúság, ami az esetek több mint 90 százalékában sem az élettartamot, sem az életminőséget nem károsítja.

A pajzsmirigy-alulműködés a nők körülbelül 10 százalékánál alakul ki. A legfontosabb információ, hogy az inzulinos cukorbetegség mellett ez az egyetlen olyan orvosi probléma, amit természetazonos anyaggal tudunk pótolni: a gyógyszerben bevitt hormont nem lehet megkülönböztetni a szervezet által termelttől. Az alulműködés mellett a túlműködés is problémát okozhat, különösen, ha a túlműködésnek komolyabb mértéke van jelen. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!