hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Mindenkit meglepett Donald Trump visszatérése

Az Egyesült Államokban hivatalosan berúgták a kampány­motorokat, Iowa államban ugyanis megtartották az idei elnökválasztás első republikánus jelölőgyűlését. Az előzetes várakozások ellenére földcsuszamlásszerű győzelmet aratott Donald Trump, így egyre nagyobb az esélye annak, hogy – a sorozatos támadások ellenére – újra ő lesz a demokraták kihívója a Fehér Házért zajló küzdelemben.

Katonai konfliktusok sorozatára készülhet a világ?

Jement geopolitikai helyzete ellenére sikerült egyfajta izolált konfliktusként kezelni, melyben nagy szerepet játszott Szaúd-Arábia és az ország szinte hermetikus blokád alá vétele. Regionális hatalmi szempontokat tekintve azonban Irán is felfedezte a polgárháborúba sodródott országban rejlő stratégiai lehetőségeket. Ennek révén nemcsak riválisával, a rijádi vezetéssel szemben tudta besáncolni magát, de akár alkupozíciót is ki tudott eszközölni.

Tömegek sorsáról döntene a globális elit Davosban

Óriási érdeklődés és gyanakvás övezte az idén is Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumot, melyen az elit ismét kísérletet tett arra, hogy megoldásokat találjon a jövő problémáira. Sokak szerint azonban éppen ők azok, akik létrehozzák azokat.

Felelősök és felelőtlenek- E heti köszöntőnk

Visszaépíteni a bizalmat. Ezt a nem éppen aprócska célt tűzte ki maga elé a Világgazdasági Fórum, amely éppen a napokban tartotta éves csúcstalálkozóját a svájci Davosban. A globális elit jól érzékeli, hogy a széles társadalmi tömegek szinte minden bizalmukat elvesztették a politikai és gazdasági döntéshozókban, miután a rendszeres csúcstalálkozók révén sem lett jobb hely a világ – válságból viszont akad bőven. 

Belföld

Angliából hozott tudással gondozzák az időseket Dócon

Fiatalok, akik Angliában dolgoztak idősgondozóként, hazajöttek Magyarországra, és adaptálták az angol mintát, így jött létre 2019-ben a dóci nyugdíjasház. A családias, ritka emberséges hangulatú létesítmény egyben szakképző és gyakorlati hely is, ahol fiatalok, köztük telepi romák is megszeretik az ápolói hivatást.

Hit és értékek

Azonos nemű párok miatt lázadtak fel Ferenc pápa ellen

Egyre erősödik a tiltakozás a katolikus egyházban a decemberben kiadott nyilatkozattal kapcsolatban, amely engedélyezi többek között a homo­szexuális párok – nem liturgikus keretek között történő – megáldását. A Vatikán elismeri, hogy a pápa „újítása” vitát váltott ki, de kitart a dokumentum mellett.

HÁTTÉR

A vikingekig nyúlik vissza a Dán Királyság története

A dán királyság eredete a viking korszakra nyúlik vissza, így a világ egyik legrégebbi monarchiájaként tartják számon. Az idén januárban váratlanul lemondott II. Margit pedig Európa leghosszabb ideig regnáló uralkodója. A korona folyamatosan alakult a környező nemzetekkel az északi régiókért folytatott versengés, a reformáció, a forradalmak és a nagy háborúk formáló ereje alatt.

Hatalmas a felháborodás: százak életét tette tönkre a brit posta

Börtön, anyagi csőd, néhány esetben öngyilkosság, és több száz tönkretett élet. Ez a mérlege a brit Postahivatal vezetői által a postamesterek ellen indított – mint kiderült – jogtalan bírósági ügyeknek. A botrány kirobbanásához pedig egy tévésorozatra volt szükség, ami felszínre hozta az eltussolt tényeket.

Miért támadja Dél-Afrika a zsidó államot Hágában?

Izrael még el sem indította katonáit Gázába a Hamász október 7-i terrortámadása után, Dél-Afrika már követelte, hogy az ENSZ lépjen fel a Netanjahu-kormánnyal szemben. Honnan ez a vehemencia egy diplomáciailag nem nehézsúlyú, és a konfliktustól földrajzilag távol elhelyezkedő nemzet részéről?

Drámai változások előtt a munkaerőpiac

A mesterséges intelligencia jelentős munkahelyvesztést eredményezhet már 2024-ben. A jövőben egyes munkaköröket akár teljesen ki fognak váltani robotokkal. Ezzel együtt viszont a mai kisiskolások nagy része várhatóan olyan szakmákban fog dolgozni, melyek ma még nincsenek.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!