hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mindenkit meglepett Donald Trump visszatérése
Hatalmasat tarolt az ex-elnök
Mindenkit meglepett Donald Trump visszatérése

Fotók: AP / Matt Rourke

2024. 01. 18.
Az Egyesült Államokban hivatalosan berúgták a kampány­motorokat, Iowa államban ugyanis megtartották az idei elnökválasztás első republikánus jelölőgyűlését. Az előzetes várakozások ellenére földcsuszamlásszerű győzelmet aratott Donald Trump, így egyre nagyobb az esélye annak, hogy – a sorozatos támadások ellenére – újra ő lesz a demokraták kihívója a Fehér Házért zajló küzdelemben.

Ahogy arról már az idei első lapszámunkban is beszámoltunk, példátlan változások várhatók az egész világ politikai színterén, 2024-ben ugyanis több mint hetven ország 4 milliárdot is meghaladó választópolgára járulhat urnákhoz.

A legnagyobb várakozás kétségtelenül a novemberi 60. amerikai elnökválasztást előzi meg, ahol nagy valószínűséggel megismétlődik a 2020-as forgatókönyv, amikor Joe Biden és Donald Trump küzdött meg a Fehér Házért. Egyelőre azonban úgy tűnik, visszájára sül el a volt republikánus elnök ellen indított példátlan boszorkányüldözés, pedig tényleg mindent bevetnek ellene: több államban megtiltanák, hogy szerepeljen a szavazólapon, és már felsorolni is nehéz, mennyi ügyben emeltek vádat a 77 éves Trump ellen. Arról nem is beszélve, hogy a korábban a közösségi médiát aktívan használó elnököt mindenhol elhallgattatták a demokrata érzelmű techvezérek, a mainstreem sajtóorgánumok képviselői pedig mindent megtesznek, hogy kötöznivaló félkegyelműnek állítsák be az exelnököt.

Ilyen előzmények után rendezték meg a republikánus előválasztási versengést hivatalosan megnyitó iowai kaukuszt, és ha mindez nem lenne elég, a hétfőn tartott jelölőgyűlés estéjén évtizedek óta nem látott, mínusz 20 fokot is meghaladó hideg tombolt az államban. Azonban a hóviharokkal tarkított ítéletidő sem tudta meggátolni Donald Trump fölényes győzelmét, a republikánus exelnök öt induló között a leadott szavazatok 51 százalékát szerezte meg, ami nemcsak abszolút számokban jelent győzelmet, hanem az arányában is. Soha nem volt még olyan, hogy egy republikánus jelölt több induló között ilyen fölénnyel végzett volna az első helyen. Trump közel 30 százalékkal előzte meg a második helyezett floridai kormányzót, Ron DeSantist, korábban a legnagyobb különbség 1988-ban volt, amikor Bob Dole 18 százalékkal előzte meg a meglepetésre második helyen – a későbbi elnök, George H. W. Bush előtt – befutó Pat Robertsont. Trump, az Iowa állam fővárosában Des Moines-ban tartott beszédében mondott köszönetet a támogatásért, majd egy interjúban nagyszerű versenynek nevezte az iowai előválasztási küzdelmet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!