Zelenszkij a BlackRock vezetőjével tárgyalt szilveszter előtt
Újjáépítenék Ukrajnát. De ki fizet majd?
Zelenszkij a BlackRock vezetőjével tárgyalt szilveszter előtt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Miközben a világ lakosságának jelentős része éppen a petárdákért járta a boltokat, a két ünnep közötti csendben egy jelentős megbeszélésre került sor az ukrán elnök és a világ legnagyobb befektetési alapkezelőjének vezetője között.

A december 28-án tartott videokonferencia fő témája a szétlőtt Ukrajna újjáépítése volt. Larry Fink, az óriáscég ügyvezető igazgatója arra vállalkozott, hogy a helyreállításra szánt befektetések menedzselésével segítenek az ország újjáépítésében, hogy az ukrán gazdaság legfontosabb ágazataiba menjenek a megfelelő összegek.

Az esemény cseppet sem elhanyagolható jelentőségű:

a BlackRock sajátos üzletpolitikájának köszönhetően olyan hatalmas tőkeállományra tett szert, aminél csak az Egyesült Államok és Kína tud többet felmutatni.

Az árnyékbank ráadásul kezében tartja az amerikai vállalatok részvényeinek egy jelentős részét is.

A megbeszélés eredményeként a 2023-as év során a BlackRock több munkatársa is az országba látogat, hogy tanácsadóként működjenek közre. A BlackRock neve egyébként nem először merül fel Ukrajnával kapcsolatban: Larry Fink és Zelenszkij tavaly szeptemberben tárgyaltak először, arról, hogy hogyan lehetne minél több állami és magánbefektetőt Ukrajnába vonzani.

Novemberben megállapodást is kötött a két fél arról, hogy befektetési stratégiát dolgoznak ki, a BlackRock lényegében az ukrán gazdasági minisztérium rendelkezésére bocsátja szakértelmét, hogy Ukrajna helyreállítására a befektetések kellő ütemben a megfelelő helyre jussanak.

Amerikában sokan nem nézik jó szemmel a BlackRock ténykedését Ukrajnában, mivel borítékolható, hogy az óriáscég nem karitatív küldetésként tekint az ország felépítésére.

Ugyanakkor egyértelmű, hogy a BlackRocknak nem saját zsebből fog fizetni az ukrán állam, hanem az amerikai segélyekből, hiszen eddig is csak Biden elnök bőkezűsége óvta meg őket a csődtől.

Ez pedig nem mást jelent, minthogy Ukrajnán keresztül a világ legnagyobb alapkezelője az amerikai adófizetők pénzéből hizlalja majd magát tovább. Ezt pedig csak tetézi, hogy a sokak által „woke kapitalizmusnak” nevezett üzletpolitika mellett elkötelezett Larry Fink arra használja a BlackRock elképesztő (8 billiós) tőkeállományát, hogy egész lakónegyedeket vásároljon fel Amerikában, a célból, hogy bérleménybe adja őket (példának okáért az elmúlt hónapokban a több mint 2 millió lakossal rendelkező Houstonban a házvásárlások egynegyede a BlackRock nevéhez fűződött). Az évente megrendezett Világgazdasági Fórum (aminek Fink kuratóriumi tagja) már nem egyszer hitet tett amellett, hogy a jövő a magántulajdonmentes világé.

A BlackRock felemelkedésével, a vállalati világra gyakorolt befolyásával több cikkünkben, illetve egy podcast-sorozatban is foglalkoztunk.

(Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!