Zárbetét, zártest vagy zár - mi a különbség? (x)
Zárbetét, zártest vagy zár - mi a különbség? (x)

www.1kulcs.hu

2021. 02. 22.
Az emberek gyakran összekeverik, pedig egyáltalán nem ugyanarról beszélünk, ha zárat, zártestet, illetve amikor zárbetétet említünk. Hasznos ismerni a különbséget, így számtalan kellemetlenséget elkerülünk.

 

Ez egy PR cikk

 

Például a megfelelő terméket választjuk ki a webáruházban, vagy nem vezetjük tévútra az ügyfélszolgálatot sem. Ennek köszönhetően végül hamarabb végzünk, és sok bosszankodást spórolunk meg magunknak is, de az ügyfélszolgálatosnak is. A végeredmény az, hogy mindenki boldogabb. Hát nem éri meg?!

Mi ad okot a tévesztésre?

 

Mi okozhatja mégis, hogy a köznyelvben gyakorta tartják ugyanannak ezeket a termékeket? A végső funkciójuk azonos, hiszen végeredményben alkalmassá teszik az ajtót a bezárásra, valamint a zárva tartására, s így végülis mindegyiket ugye az illetéktelenek távol tartására használjuk. Akkor miért nem elég annyit mondani egyszerűen, hogy egy új zárat szeretnénk?! Mert ezen a végső a funkción túl tulajdonképpen nagyon eltérő dolgokról beszélünk! 

Miben más a zár, a zártest és a zárbetét? Kis fogalmi tisztázás következik

 

Ugyan végülis az ajtó bezárását teszi lehetővé mindegyik, de teljesen más szerepük van. Hogy is van ez? A zár tulajdonképpen a zártestet jelenti, de a köznyelvben gyakran az egész zárra gondolnak, amikor zárat említenek, noha az több részből áll. A zártest biztosítja az ajtó számára a mechanikai védelmet. Ez az a rész, ami az ajtóba van bevésve, a tulajdonos gyakran tekinti inkább az ajtó, mint az egész zár részének. A zártest elejét az ajtó élén láthatjuk, s kívülről nézve ebből jön ki a zár nyelve, ami ma már lehet kampó vagy görgő is, ajtózártól függően. 

 

Jó-jó, de akkor mi a zárbetét? A zárbetét lesz az a rész, amit ki lehet szedni a zártestből, amibe a tulajdonosa a kulcsot dugja be, s ha megfelelő kulcsot használ, akkor ezzel nyithatja ki a zárat. Az izgalmas pedig, hogy a köznyelv ezt is egyszerűen csak zárnak nevezi. Ha úgy tetszik, a zárbetét lesz a zár lelke, míg a zártest a teste. Általában ha elromlik a zár, például beletörik a kulcs, vagy csak már nem szívesen látod azt a személyt, akinek korábban örömmel adtad otthonod kulcsát, esetleg új lakást vettél, vagy a kulcsodat elvesztetted… Nos, jellemzően elég a zárbetétet cserélned, hogy azonnal új kulccsal használható és működő ajtózárat kapj. 

 

Ha már eddig eljutottunk, s megvan, hogy mikor kérsz egész zárat, mikor zártestet, és mikor van szükséged zárbetétre, akkor még egy kis cifrázás következik. Zárbetét, cilinder vagy cilinderbetét, hengerzár vagy hengerzárbetét - na ezek is mind a zárbetétet jelentik, viszont az alakjuk nem egyforma. A cilinderes az, amelyik nagy téglalap formájú, ha helyesen fordítod, elfekteted, akkor te is meglátod benne egy kalap formáját. A hengerzárbetét pedig úgy néz ki, ahogy rajzoljuk gyermekkorunk óta a kulcslyuk formáját. 

 

És a végére egy kis feladat: kattints az 1kulcs.hu oldalán a zárbetétre! Naaa, megtaláltad, melyik az? Vigyázat, két megoldást is találsz és hatalmas kínálatot: rendelj bátran!

(Az ALH Consulting Kft. fizetett PR cikke)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!