Vörösbe borult Budapest az üldözött keresztényekért
Fényfestéssel hívták fel a figyelmet a hitük miatt szenvedőkre és mártírokra világszerte szerda éjjel
Vörösbe borult Budapest az üldözött keresztényekért

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

2020. 11. 26.
Vörös fénnyel festettek meg szerdán, sötétedés után több budapesti épületet, hogy felhívják a figyelmet az üldözött, illetve vértanúságot szenvedett keresztényekre az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program akciója keretében.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Azbej Tristan elmondta: a Red Wednesday elnevezésű programot az Aid to the Church in Need nevű nemzetközi segélyszervezet indította el 2015-ben. Célja, hogy a vértanúságot jelképező vörös színnel

"Felhívni az emberek figyelmét korunk egyik legjelentősebb emberjogi válságára, a keresztényüldözésre, amely naponta tucatnyi ártatlan ember életét követeli".

A kezdeményezéshez azóta több, többnyire európai ország csatlakozott. Az egyik leglátványosabb fényfestés a római Colosseumé, amely összeköti az ókori keresztényüldözést a jelenkorival - tette hozzá.

Az Open Doors keresztényüldözést monitorozó nemzetközi szervezet Facebook-posztja alapján idén a programhoz csatlakozott Brazília, Írország, Nagy-Britannia, Ausztria, Olaszország, Ausztrália, a Fülöp-szigetek és sokan mások.

Ismertette: Magyarország 2019-ben csatlakozott a megemlékezéssorozathoz.

Idén többek között a legnagyobb történelmi egyházak emblematikus épületeit is világították meg vörös fénnyel. Végül megfestették az Erzsébet hidat és a Szent Gellért-szobrot is, erről azonban csak közvetlenül a megemlékezés előtt sikerült megegyezni a Fővárosi Önkormányzattal.

Az államtitkár kitért arra is: a kormány a Hungary Helps Programon keresztül a figyelemfelhíváson kívül humanitárius programmal is támogatja az üldözött keresztényeket, az elmúlt három és fél évben százezer keresztény és más, vallása miatt üldözött ember szülőföldön maradását tették lehetővé.

(MTI/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!