Videó: Izrael újabb csodafegyverrel, egy drónokkal ellátott, robotizált harckocsival állt elő
Az M-RCV tesztelését várhatóan jövőre kezdik meg
Videó: Izrael újabb csodafegyverrel, egy drónokkal ellátott, robotizált harckocsival állt elő

Youtube/Elbit Systems

2022. 06. 22.
A védelmi minisztérium múlt héten jelentette be, hogy megkezdi a jelenleg még fejlesztés alatt álló, pilóta nélküli robotizált harcjárműnek, az Medium Robotic Combat Vehicle (M-RCV) tesztelését több izraeli fegyvergyártó céggel együttműködésben.

A Párizsban megrendezett Eurosatory kiállításon először bemutatott M-RCV a minisztérium tájékoztatója szerint számos élvonalbeli technológiával el lett látva.

Ezek között szerepel egy páncéltörő rakétarendszer, valamint a drónok hordozására és más, nagyobb súlyú eszközök szállítására alkalmas kialakítás. De arra is gondja volt a mérnököknek, hogy kifinomult manőverezésre is alkalmassá tegyék a M-RCV-t.

A robotikai megoldásokat a BL Advanced Ground Support Systems csapata dolgozta ki, míg a harckocsin található, 30 milliméteres lövedékekkel ellátott géppuskatornyot a minisztérium Harckocsi- és APC Igazgatósága fejlesztett ki.

Ezeken felül pedig aktív védelmi rendszerrel is ellátták az új csodafegyvert, melyet az Elbit Systems fejlesztett, de egyéb más vállalatok is kivették részüket a futurisztikus harckocsi megalkotásának folyamatából.

Az izraeli szaktárca közleménye szerint az új fejlesztésű jármű képes drónok fogadására is, amennyiben felderítő küldetésekre kerülne sor, ugyanakkor az Elbit és a Foresight Autonomous által kifejlesztett passzív érzékelő hordozására is tökéletesen alkalmas.

„Az M-RCV rendkívül önálló megoldást jelent az előrenyomuló felderítések során, valamint a kontrollált letalitás (halált okozó képesség – a szerk.) vonatkozásában, mindenféle terepen” - áll a minisztérium közleményében.

Mint írják,

nappal és éjszaka is remekül működik valamennyi időjárási körülmény között, miközben a működése továbbra is hatékony és egyszerű marad, amihez csupán minimális kezelői beavatkozás szükséges.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a harci forgatókönyveknek megfelelő tesztelések várhatóan jövőre fognak elkezdődni, ugyanakkor egylőre még nem lehet tudni, mikor áll készen a jármű az éles bevetésekre.

(TimesOfIsrael/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!