Vétózott a kormány: az EU sem vehet részt Biden demokráciacsúcsán
Vétózott a kormány: az EU sem vehet részt Biden demokráciacsúcsán

Ursula von der Leyen( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 12. 03.
A magyar kormány megvétózta, hogy az Európai Unió hivatalosan részt vegyen Joe Biden amerikai elnök demokrácia-csúcstalálkozóján a hónap folyamán, mivel az eseményre nem hívták meg Magyarországot, így a blokk nem tudna egységesen fellépni, számolt be róla a Bloomberg.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A kormány a lap értesülései szerint az EU-nagykövetek szerdai ülésén leszögezte: nem támogatja a blokk közös részvételét a csúcstalálkozón, mert az Egyesült Államok nem hívta meg az összes uniós tagországot az eseményre. A magyar küldött azzal érvelt, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és az Európai Tanács elnöke, Charles Michel nem beszélhet a teljes Európai Unió nevében, mivel

nem állapodtak meg közös álláspontban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyarország az egyetlen európai uniós tag, amely nem kapott meghívót a december 9-10-i virtuális csúcstalálkozóra, amelyen a világ több tucat országa a demokráciák előtt álló kihívásokról értekezik majd.

Gulyás Gergelyt a kérdésben a csütörtöki kormányinfón leszögezte: ha valahova Magyarországot nem hívják meg, akkor ott közös uniós álláspontot sem lehet képviselni. Hozzátette: a közös külpolitikához minden tagállam szükséges.

A miniszter szerint

nincsenek Magyarországnak olyan súlyos „demokrácia-problémái”, mint az Egyesült Államoknak, de ha tanácsért fordulnának hozzánk, "állunk rendelkezésre".

Kína és Oroszország szintén panaszt emelt a kizárás miatt.

(Bloomberg/Hetek)

.
Előfizetői akció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!