Véget ér a „két pápa” korszaka? Súlyos beteg XVI. Benedek
Véget ér a „két pápa” korszaka? Súlyos beteg XVI. Benedek

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 08. 03.
Az utóbbi években Benedek pápa nem hagyta el Olaszországot, csak ritkán járt emberek közé, ha mégis valami aktivitásra vágyott, a Vatikánban dolgozott. Bajorországba még júniusban ment el, ekkor búcsúzott el haldokló testvérétől, a 96 éves Georg Ratzingertől, aki nem sokkal találkozásuk után elhunyt. 

A két testvér együtt határozta el, hogy egyházi pályára térnek, és ugyanazon a napon szentelték őket pappá, 1951-ben. A két fivér mindig szoros kapcsolatot ápolt: XVI. Benedek pápává választása után Georg Ratzinger gyakran meglátogatta testvérét a Vatikánban, és lemondása után is felkereste őt.

A volt egyházfőt személyi titkára, Georg Gaenswein és egy orvos kísérte, valamint a vatikáni biztonsági szolgálat parancsnokhelyettese és annak a kolostornak egy szerzetesnővére, ahol a volt pápa Vatikánvárosban él. XVI. Benedek 2013 februárjában bejelentett lemondása után először hagyta el Olaszország területét. Az utazás és bátyjának halála azonban nagyon megviselte az idős, volt egyházfőt, aki jelenleg annyira gyenge, hogy nem tud beszélni és fekvő betegként ápolják.

A 93 éves, „nyugdíjazott” pápa egészsége azután romlott le jelentősen, hogy megtudta, Németországban élő testvére haldoklik. A korábbi pápa elutazott nagy beteg rokonához, de miután visszatért a Vatikánba, az ő állapota is jelentősen leromlott. Benedek 'elméje és emlékezete aktív, de hangja jelenleg alig hallható' - mondta Peter Seewald, a 2013-ban lemondott emeritus pápa önéletrajzi írója a Passauer Neue Presse újságnak.

(Passauer Neue Presse / Daily Mail)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!