hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vatikáni forgatókönyvek: mi jön Benedek után?
Az emeritus pápa halála tovább mélyítheti a szakadékot a katolikus egyházban
Vatikáni forgatókönyvek: mi jön Benedek után?

AP/Andrew Medichini

2023. 01. 05.
Ismeretlen vizeken hajózik tovább a katolikus egyház: megszűnt a tíz évig tartó kétpápás időszak, a Ferenc pápát elutasító konzervatív katolikusok kvázi vezető nélkül maradtak, pedzegetett lemondása elől pedig elhárult az akadály.

Az elmúlt esztendőben számos korszakalkotó személyiség távozásának lehettünk tanúi, legyen az a hidegháború végéhez nagyban hozzájáruló Mihail Gorbacsov, vagy a leghosszabban regnáló brit uralkodó, II. Erzsébet elhunyta. Az év utolsó napján azonban újabb meghatározó vezető, XVI. Benedek emeritus pápa halála ismét fontos kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy innentől kezdve vajon hogyan alakul a katolikus egyház jövője, mélyül-e a megosztás, várható-e szakadás a konzervatívabb és a liberálisabb táborok között, és sor kerülhet-e még idén egy újabb lemondásra, pápaválasztásra.

Hitlerjugendből a pápai székbe

Joseph Ratzinger 1927-ben született Németország katolikus szívében, Bajorországban, egy szegény gazdálkodó családba. Tizennégy évesen csatlakozott a Hitlerjugendhez, majd a német hadsereghez. Családjáról azonban később a Simon Wiesen­thal Központ megállapította, náciellenesek voltak. A II. világháború után teológiai tanulmányokba kezdett, majd doktorátust szerzett a Müncheni Egyetemen, és egyetemi tanárként működött egy ideig. A kölni érsek szakértő asszisztensévé választották az 1962–65-ös második vatikáni zsinatra, ami több átfogó reformot is hozott a katolikus egyházba. Az eseményen ugyan reformerként vett részt, de az 1960-as évek diáktüntetései és a kereszténységgel kapcsolatos feljelentések a náci időket idézték fel számára, így a konzervativizmus irányába fordult. VI. Pál pápa bíborosnak nevezte ki, majd II. János Pál pápa a Hittani Kongregáció fejévé.  

Mikor 2005-ben a katolikus egyház fejének választották, II. János Pál irányvonalát vitte tovább egészen 2013-ig, amikor egészségi állapotára hivatkozva lemondott, és emeritus pápaként élt tovább a Vatikán falai között. XVI. Benedek a harmadik katolikus egyházfő, aki önként mondott le V. Celesztin és XII. Gergely után mintegy 600 évvel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!