Új, LMBTQ-barát felekezetet hoztak létre amerikai metodisták
A lépést közel félévszázados vita előzte meg arról, hogy a "szivárványos" közösség tagjai lehetnek-e papok, illetve lehet-e egyházi esküvőjük
Új, LMBTQ-barát felekezetet hoztak létre amerikai metodisták

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 04.
Az egyesült metodisták egy progresszív csoportja a napokban jelentette be, hogy új felekezetet alapít "Liberation Methodist Connexion", azaz "Felszabadítási Metodista Kapcsolat" néven, mely teljes mértékben befogadó lesz majd az LMBTQ-közösség tagjaival szemben.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A döntést közel félévszázados vita előzte meg a metodista felekezeten belül az LMBTQ-mozgalomról és többek között arról, hogy meleg, transzgender, vagy queer emberek lehetnek-e papok, illetve az egyház összeadhatja-e őket. 

A 2020-as egyesült metodista konferencia megbeszélésén egy esetleges szakadás is napirendre került, de a döntést a koronavírus-járvány miatt törölték. A progresszív csoport nem akart tovább várni, úgy döntöttek, mindenképp kiválnak. 

Az LMX-vezetősége isteni sugallatra hivatkoztak.

A honlapon linkelt sajtóanyagban az LMX magát "alulról szerveződő felekezetként határozza meg, az első olyan metodista felekezetként, mely elkötelezte magát az "LGBTQ-központúságra és az interszekcionális igazságosság megerősítésére irányuló szolgálatok felszabadítására." 

Honlapjuk arra is kitér, hogy teológiájuk "nincs kőbe vésve."

Az új "felekezet" vezetősége  nem várja el, hogy tagjaik elhagyják jelenlegi gyülekezeteiket vagy vallási hitüket. Emellett igyekeztek összekötni magukat a John Wesley által 1784-ben indított mozgalommal, melynek "különös, furcsa" gyümölcseinek tartják magukat.

(Disrn/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!