Továbbszámlázás: közüzemi díjak, bérleti díjak (x)
Továbbszámlázás: közüzemi díjak, bérleti díjak (x)

www.perfekt.hu

2021. 07. 14.
Ez is egy gyakori kérdés a számvitel során, amellyel a mérlegképes könyvelők újra és újra találkoznak. Alapvető javaslatunk, hogy a számviteli törvényt tekintsék minden esetben mérvadónak azokban az esetekben, amikor úgy érzik, nem egyértelmű helyzettel állnak szemben. 

Ez egy PR cikk

A naprakész információk és elengedhetetlen ismeretek megszerzése, valamint azok gyakorlatban történő alkalmazhatóságának elsajátítása a legoptimálisabban szakmai környezetben valósulhat meg. Ennek az igénynek kielégítésére hívta életre a Perfekt Zrt. a szakmai klubjait, ahol pénzügyi intézetek vezetőitől, neves előadóktól és ismert szakmabeliektől tájékozódhat a legújabb szabályozásokról. 

A programsorozatok méltán kedveltek a pénzügyi szakemberek körében, hiszen azok során konzultációra is lehetőségük nyílik, miközben az éves klubtagsághoz nem csupán a kiváló előadóktól származó előadások járnak, hanem szakmai kiadványok is, amelyek a jogszabályi változások magyarázatait is tartalmazzák. Még ezen felül is további kedvezmények várják a klubtagsággal rendelkező mérlegképes könyvelőket, adótanácsadókat.

Mi is a pontos kérdés?

A kérdés jellemzően úgy fogalmazódik meg, hogy milyen formában szerepeljenek a könyvelésben a közüzemi díjak és a bérleti díjak. Alapvetően az szokott felmerülni, hogy anyagértékesítés, szolgáltatásnyújtás vagy közvetített szolgáltatás lesz-e a megfelelő továbbszámlázási forma.

Mi számít közvetített szolgáltatásnak?

A pontos meghatározást a számviteli törvény tartalmazza. Eszerint az számít közvetített szolgáltatásnak, ha a gazdálkodó a saját nevében megvásárolt és a megrendelő számára továbbértékesít egy szolgáltatást. A szolgáltatást ebben az esetben változatlan formában kell továbbadni, azonban részben vagy egészben is lehet, amelyről a szerződésben rendelkezni szükséges. 

A közvetített szolgáltatásnál a gazdálkodó egyszerre vevője és nyújtója is a szolgáltatásnak. A szerződésből és a számlából egyértelműen látszania kell mindennek. Az árnak nem kell ugyanannak lennie, mint amennyiért a gazdálkodó vásárolta.

A bérleti díj csak akkor lesz közvetített szolgáltatás, ha a bérbeadó maga is úgy bérli az ingatlant egy másik személytől. Amennyiben a bérbeadó az ingatlan tulajdonosa, akkor a bérleti díj nem lehet közvetített szolgáltatás.

Hogyan számlázzuk tovább a kapcsolódó közüzemi díjakat?

A közüzemi számlák nem számítanak közvetített szolgáltatásnak, azokat anyagköltségként kell elkönyvelni, illetve továbbszámlázásának, azaz értékesítésének “eladott áru beszerzési értéke” tételként kell a könyvelésben megjelennie. A csatornadíjat pedig szolgáltatásként kell elszámolni.

A jogszabályok értelmezése sokszor nehéz feladat. Éppen ezért várjuk Önt is szakmai klubunkban, valamint szakmai képzéseinken, hogy sose érezze úgy, hogy egyedül maradt egy értelmezendő jogszabállyal.

 

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!