Továbbra is Merkel pártja a legtámogatottabb politikai erő Németországban
A Zöldek két százalékponttal gyengültek
Továbbra is Merkel pártja a legtámogatottabb politikai erő Németországban

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 10.
Továbbra is a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a legnagyobb választói támogatottsággal rendelkező politikai erő Németországban - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

Az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából heti rendszerességgel készített Trendbarometer nevű kutatás új adatai szerint a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő

CDU/CSU növelte előnyét a Zöldekkel szemben, és a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltje, Armin Laschet majdnem beérte a baloldali irányultságú ökopárt jelöltjét, Annalena Baerbockot.

A CDU/CSU országos választói támogatottsága egy hét alatt két százalékponttal emelkedett, így a szavazatok 27 százalékára számíthatna, ha a következő vasárnap lenne a Bundestag-választás.

A Zöldek két százalékponttal gyengültek, így 22 százalékon állnak. Az ellenzéki párt előzőleg öt héten át folyamatosan vezetett a Forsa közvélemény-kutató társaság által készített felméréssorozatban.

A CDU/CSU június elején szerezte vissza az első helyet.

A Bundestag többi pártjának támogatottsága nem változott.

A CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) 14 százalékra számíthatnak, az ellenzéki oldalon pedig a CDU/CSU-tól jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) 9 százalékon, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 6 százalékon, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 14 százalékon áll.

A Zöldek gyengülésében a kancellárjelölt melléfogásainak is lehetett szerepük.

Annalena Baerbockot az utóbbi napokban leginkább a hivatalos életrajzában kimutatott pontatlanságok miatt bírálták. A dokumentum több részét módosították, például jelezték, hogy nem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságában (UNHCR) visel tagságot, hanem az UNO-Flüchtlingshilfe nevű egyesületben, amely az UNHCR-nek szervez pénzgyűjtő akciókat Németországban.

Annalena Baerbock személyes támogatottsága is gyengült.

Ha a németek közvetlenül választhatnának kancellárt, a Zöldek jelöltje 21 százalékos eredményt érne el. Ez 3 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbi 24 százalékhoz képest. Armin Laschet támogatottsága 20 százalékos, egy százalékponttal emelkedett. A harmadik kancellárjelölt, az SPD-s Olaf Scholz 16 százalékon áll, 2 százalékponttal erősödve.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!