Több tízezer utcabál, milliós tömegek - így ünnepelte Anglia III. Károly megkoronázását
Több tízezer utcabál, milliós tömegek - így ünnepelte Anglia III. Károly megkoronázását

Forrás: Youtube/The Times and The Sunday Times

2023. 05. 08.
Milliók részvételével több tízezer utcabál kezdődött vasárnap délután Nagy-Britanniában III. Károly király koronázásának alkalmából.

A brit uralkodót és hitvesét, Kamillát 2300 vendég, köztük kilencven államfő jelenlétében szombaton koronázta meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában. A háromnapos hétvégén nagyszabású eseménysorozattal ünnepelték Károly és Kamilla koronázását.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A rendezvények központi elemei közé tartozott a Nagy Koronázási Ebédek (Coronation Big Lunches) nevű hatalmas össznépi utcabálsorozat is, amelyet országszerte a helyi lakóközösségek szerveztek vasárnapra többmilliós részvétellel.

Hivatalos vasárnapi becslések szerint több mint 50 ezer utcabálon ünneplik az uralkodó és felesége koronázását. Nagyszabású utcabál kezdődött délután a Downing Streeten is, ahol Rishi Sunak brit miniszterelnök hivatala és rezidenciája előtt állítottak fel egy hosszú, ételek és italok nagy választékával megterített asztalt.

Erre a rendezvényre, amelyen megjelent Sunak és családja, valamint Joe Biden amerikai elnök felesége, Jill Biden is, elsősorban ukrajnai menekülteket és nagy-britanniai helyi közösségekért kiemelkedő munkát végző önkéntes aktivistákat hívtak meg.

Joe Biden nem volt jelen a szombati koronázáson, de előzőleg személyesen beszélt telefonon III. Károly királlyal, és tájékoztatta őt arról, hogy felesége utazik az ő képviseletében a londoni ceremóniára. Biden távolmaradása nem kivételes fejlemény: az Egyesült Államok fennállása óta egyetlen amerikai elnök sem volt jelen brit uralkodók koronázásán.

A királyi család jeles eseményei alkalmából rendezett utcabáloknak komoly hagyományuk van Nagy-Britanniában.

Legutóbb tavaly, II. Erzsébet királynő platinajubileumán, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóján rendeztek több tízezer utcabált országszerte.
Az akkor már hosszabb ideje gyengélkedő néhai uralkodó - III. Károly édesanyja - tavaly szeptember 8-án, skóciai nyári rezidenciáján, Balmoral kastélyában hunyt el. Halálának pillanata óta Károly addigi trónörökös az Egyesült Királyság és tizennégy további nemzetközösségi ország uralkodója. 

.
(Forrás: Hetek)

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!