hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Királyi dráma: válságok sora sújtja a királyi családot
Megrendült palota
Királyi dráma: válságok sora sújtja a királyi családot

Fotó: AP / Alessandra Tarantino

2024. 02. 07.
Alig 18 hónapja, hogy Erzsébet királyné halála megrázta Nagy-Britanniát. Most, hogy III. Károly királynál potenciálisan halálos betegséget diagnosztizáltak, szárnya keltek a találgatások, milyen hatással is lehet mindez a brit monarchia jövőjére nézve.

Az elmúlt néhány évben úgy tűnik, rájár a rúd a brit királyi családra. Négy évvel ezelőtt, még 2020 februárjában okozott nagy felbolydulást Harry herceg és felesége, Meghan bejelentése, miszerint visszalépnek a brit királyi család „szenior” köreiből, és a jövőben anyagilag is függetlenedni akarnak. Már akkor felmerült a kérdés: mi az alkotmányos monarchiák jövője a modern demokráciák világában?

A sussexi herceg és hercegné az udvari protokolltól teljesen eltérő formában (Instagramon) jelentette be, hogy a jövőben „egy progresszív, új szerepet kívánnak kialakítani a brit monarchia intézményén belül”, és „vissza kívánnak lépni a királyi család »szenior« tagjai közül”. A „szokásos” protokoll-lépé­sekből mindössze az maradt ki, hogy hivatalosan egyeztessenek a királynővel, akinek a jóváhagyása után jelentheti be egy családtag, hogy kilép a reflektorfényből. Ebben az esetben ez a jóváhagyás csak sokkal később történt meg, úgy, hogy a visszalépés részletei a mai napig nincsenek tisztázva, ahogy például Harry és Vilmos herceg megromlott kapcsolata sem tudott helyre állni.

A királyi család egyik tagja még Jeffrey Epstein szexbotrányába is belekeveredett. 2021-ben egy amerikai nő, Virginia Giuffre, a szexuális ragadozó egyik vádlója pert indított András yorki herceg ellen, mivel az állítása szerint 17 éves korában erőszakot követett el rajta Epstein kerítője, Ghislaine Maxwell londoni, illetve Epstein New York-i és Virgin-szigeteki otthonában. A botrány egyáltalán nem hiányzott a királyi családnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!