Több, mint 600 keresztényt börtönöztek be vádemelés nélkül Afrika „Észak-Koreájában”
Több, mint 600 keresztényt börtönöztek be vádemelés nélkül Afrika „Észak-Koreájában”

Illusztráció(Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)

2020. 07. 13.
Eritrea országára viszonylag kevés figyelem irányul, a keresztényüldözéssel kapcsolatban, holott a Voice of the Martyrs (Mártírok Hangja) keresztények helyzetét monitorozó szervezet szerint egyike a világ legbarátságtalanabb országainak, ahol emberek százait vetik eljárás nélkül börtönbe, egyszerűen csak Jézus Krisztusba vetett hitük miatt.

A Vörös-tenger mellett elterülő Eritreát totalitariánus rezsim irányítja, ami igyekszik polgárai életének minden aspektusát irányítani. Olyannyira, hogy többen Észak-Korea „remete királyságához” hasonlítják, mivel a világ legtitokzatosabb és izoláltabb országai közé tartozik. 2002-ben a kormány az iszlámon, az ortodox kereszténységen, a római katolicimuson és a luteránus valláson kívül minden vallást törvények kívülivé nyilvánított.

Ezeken kívüli vallási csoportok mint illegálisnak minősülnek, és még az elfogadott felekezeteket is szorosan ellenőrzi a kormány, beleértve az általuk közvetített üzeneteket is. A kommunista uralom, a kötelező katonai szolgálat és a gazdasági depresszió miatt számos eritreai, köztük evangéliumi keresztény hívők is elmenekültek az országból. Ezen nehézségek ellenére a földalatti gyülekezet továbbra is nő Eritreában. 

Az evangéliumi közösségeket erőteljesen üldözik az országban, ennélfogva titokban kényszerülnek összegyűlni. A kormány mindeközben aktívan igyekezik beszivárogni a földalatti gyülekezetekbe, és bebörtönözni vezetőiket.

Az elmúlt 16 évben százakat vetették eldugott börtönökbe, rendkívül rossz körülmények közé, vádemelés nélkül. A keresztény rabokkal a hírek szerint rendkívül mostohán bánnak, kevés ételt kapnak, és sokszor konténerekben őrzik őket sivatagi körülmények között. A közelmúltban a kormány már nem csak vezetők, hanem hívek bebörtönzését is elkezdte. 

eritrea
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A szervezet egyik képviselője, Todd Nettleton szerint jelenleg mintegy 600 keresztény ül börtönben Eritreáben. Egyikük ellen sem történt hivatalos vádemelés, nem nevezték meg az általuk elkövetett állítólagos bűncselekményeket, és sem tárgyalást, sem ügyvédet nem kaptak.

"Egyszerűen eltűntek a börtönrendszerben.”

 

Nettleton arról is beszámolt, hogy időnként a keresztény foglyok közül néhányat, ezúttal két főt, szabadon engednek, és hazamehetnek. Közülük azonban van, aki azonnali bujkálásra kényszerül, újabb letartóztatást elkerülendő.

A Voice of the Martyrs szervezet munkatársa szerint vannak olyan keresztények, akik már 6000 napja várnak cellájukban az igazságszolgáltatásra.

A szervezet szerint az ügyben segíthet az, ha egy általuk megadott honlapon leveleket írnak a bebörtönzötteknek, amit ugyan a fogvatartottak nem biztos, hogy kézhez kapnak, de az őrök, és a tisztviselők biztosan elolvassák. Ezeken keresztül nyomást lehet helyezni rájuk azon keresztül, hogy érezzék, a világ figyeli őket, és ha átlépik a határt, akár retorziókra is számíthatnak.

(CBN/Voice of the Martyrs/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!