Több mint 20 ezer nemzeti gárdista fogja biztosítani Biden beiktatását
Háromszor annyian lehetnek, mint az Irakban, Afganisztánban és Szíriában állomásozó amerikai csapatok együttvéve
Több mint 20 ezer nemzeti gárdista fogja biztosítani Biden beiktatását

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 15.
A capitoliumi események megismétlődésétől tartva Washington D.C. biztosítására 20 ezer nemzeti gárdistát vezényelnek ki Joe Biden, Amerika 46. megválasztott elnökének jövő szerdai beiktatási ceremóniája biztosítására. Ez a szám a jelenleg Afganisztánban, Irakban és Szíriában szolgálatot teljesítő amerikai katonák mintegy háromszorosa.

A döntést Robert J. Contee, a főváros rendőrfőnöke jelentette be sajtótájékoztatóján.

Körülbelül 6700 katona, kiknek egy része fegyvert is viselni fog, szerdán már el is foglalta a helyét a Capitoliumban. A 20 ezer gárdista 20 amerikai államból fog érkezni, hétvégére már tízezren lesznek Washington D.C.-ben.

Ez a szám a CNN szerint legalább háromszor annyi, mint a jelenleg Afganisztánban, Irakban és Szíriában is szolgálatot teljesítő katonák száma. Donald Trump elnök csapatkivonási döntése nyomán ugyanis január 15-ét követően Irakban és Afganisztánban 2500-2500 katona marad, Szíriában pedig összesen 900.

Contee újságírói kérdésre úgy nyilatkozott, nem emlékszik, volt-e valaha beiktatási ünnepség ilyen szinten biztosítva. 

A nemzeti gárdisták sem nem katonák, sem nem rendőrök, hanem olyan civilek, akik havonta egy hétvégét és nyaranta két hetet szolgálnak, azon felül, hogy bármikor behívhatják őket speciális küldetésekre.

A rendvédelmi erőket a fegyvertelen gárdisták úgy tudják segíteni, hogy fizikai falat képeznek, logisztikai támogatást nyújtanak, ellenőrző pontokat üzemeltetnek, illetve kontrollálják a forgalmat és a tömeget.

A CNN-nek nyilatkozó rendvédelmi szervek szerint felkészültek arra, hogy csőbombákat és Molotov-koktélokat is megkísérelnek majd bevetni az ünnepségen, és zavargás is kitörhet. Az FBI jelentése alátámasztja, hogy a fenyegetés valós lehet, mindenkit arra buzdítanak, ha teheti, maradjon távol a beiktatás helyszínétől.

A ceremónián Donald Trump leköszönő elnök nem, alelnöke, Mike Pence viszont várhatóan részt fog venni.

(CNN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!