Times of Israel: Magyarország Izrael egyik legmegbízhatóbb szövetségese Európában
Ma tárgyal Netanjahuval Szijjártó Péter a koronavírus elleni harcról Jeruzsálemben
Times of Israel: Magyarország Izrael egyik legmegbízhatóbb szövetségese Európában

Forrás: Facebook/The Prime Minister of Israel

2020. 07. 20.
Félnapos hivatalos látogatásra érkezik Szijjártó Péter külügyminiszter Izraelbe, melynek során Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Gabi Askenazi külügyminiszterrel többek között a koronavírus elleni harcról és az űrkutatás területén való együttműködésről fog tárgyalni. 

A hírrel kapcsolatban az izraeli sajtó megjegyezte, Magyarország Izrael egyik leghűségesebb szövetségese Európában. 

Szijjártó várhatóan a miniszterelnökön és külügyminiszteren kívül Izhar Shay tudomány és technológiaügyi miniszterrel is tárgyal majd, akivel egy kétoldalú űrkutatási együttműködésről szóló szerződést is aláír majd.

“Nagyon jó a kapcsolatunk Magyarországgal. Nem csak a nemzetközi fórumokon tanúsított támogatásukat értékeljük, de a koronavírus elleni harcban is szorosan együttműködünk,”

 

- nyilatkozott Avi Nir-Feldklein, az izraeli külügyminisztérium Európával foglalkozó részlegének vezetője vasárnap.

“Például együttműködünk a lélegeztető gépek gyártásában egy (izraeli tulajdonban álló) magyarországi gyárban, ami még nagyobb jelentőségű a jelenlegi második hullámban. Szijjártó Péter a közelmúltban meg is látogatta a gyárat."

Nir-Feldklein a váci Celitron Medical Technologies vállalatra utalt, ami eddig orvosi hulladék kezelésére specializálódott, most azonban Panther 5-ös típusú lélegeztető gépeket gyárt, ami fontos eszköz a Covid-19 elleni harcban.

Budapest az elmúlt években számos alkalommal akadályozott meg izraeli politikával kapcsolatos elítélő határozatokat az Európai Unióban. 

Magyarország egyike volt azon kevés nemzeteknek, akik nem emeltek szót Izrael Júdeát és Szamáriát érintő egyoldalú annektálási, (szuverenitása kiterjesztésére irányuló) tervei ellen. A magyar külügyminiszter több alkalommal is világossá tette, a magyar kormány továbbra is ellen fog állni a zsidó államot érő egyoldalú ítélkezéseknek.

Egy májusi telefonhívás során Szijjártó kijelentette Askenazinak, hogy Izrael továbbra is számíthat Magyarország fair és kiegyensúlyozott kiállására. Pozitívan nyilatkozott továbbá Donald Trump amerikai elnök béketervéről is, ami „alkalmas arra, hogy hosszútávú békét és stabilitást teremtsen a régióban”

Ennek ellenére a média forrásai szerint nem valószínű, hogy a téma előkerül a hétfői tárgyalások során. 

Szijjártó Péter még februárban hivatalos dokumentumot írt alá, mellyel Izrael mellé állt a Nemzetközi Büntetőbírósággal és vádjaival szemben, megerősítve, hogy annak nincs jogköre a zsidó állam felett ítélkezni állítólagos ciszjordániai, gázai, kelet-jeruzsálemi háborús bűneit illetőleg.

Budapest abban is kételkedik, hogy „Palesztina betölti az államisághoz szükséges feltételeket, így a bíróság jogköre nem feltétlenül terjed ki az úgynevezett megszállt palesztin területekre.”

A Bíróság az üggyel foglalkozó három bírójának egyike magyar állampolgár, Kovács Péter, az izraeli média által megkérdezett tisztviselők szerint azonban Izrael nem várja el, hogy Magyarország ennél jobban belefolyjon az ügybe. 

Magyarország 2019 májusában Külkereskedelmi központot nyitott Jeruzsálemben. Mi vagyunk az egyetlen olyan Európai Uniós tagállam, melynek diplomáciai státuszú irodája van a fővárosban. 

A koronavírus kitörése óta Szijjártó az ötödik hivatalosan Izraelbe látogató diplomata. 

(Times of Israel)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!