Texasban fogadták be a Kínából elüldözött keresztény gyülekezetet
Ahol új nevet is kaptak
Texasban fogadták be a Kínából elüldözött keresztény gyülekezetet

Korábbi felvételen Pan Yongguang egy sajtótájékoztatón (Youtube/USRepChrisSmith)

2024. 02. 09.
Öt évnyi menekülés és megpróbáltatások sora után egy kínai gyülekezet tagjai az egyik nyugat-texasi gyülekezetben találta meg azt a helyet, ahol valóban szabadon és békében imádkozhatnak sok más hívővel közösen. A kíanai sencseni gyülekezet tagjai és lelkipásztoruk, Pan Yongguang közel öt évvel ezelőtt menekültek el a kommunista rezsimből - először Dél-Koreába, majd Thaiföldre, míg végül eljutottak Egyesült Államokba. 

Történetükhöz tartozik, hogy 2018-ban a kommunista rezsim olyan előírásokat vezetett be, amelyek többek között korlátozták az istentiszteletek kijelölt helyét, és azt, hogy ki lehet a vezető a gyülekezetben, és hogy a keresztények hol evangelizálhattak legálisan. A rendőrségi üldözés pedig egyre durvábbá vált az idő előrehaladtával, ezért úgy érezték, hogy egyre kisebb  a tér számukra, ezért hagyták ott Kínát, ahonnan Dél-Koreába menekültek és politikai menedékjogot kértek, de elutasították őket - számolt be róla a CBN News.

Ezért kényszerültek arra, hogy Amerika felé menjenek tovább, ahol menedéket kértek, amit meg is kaptak.

A kínai hívők csoportja a „Mayflower Church” becenevet kapta annak az angol hajónak a nyomán, amely a vallásszabadságot kereső zarándokokat Észak-Amerikába szállította, ahol aztán idővel létrejött az Amerikai Egyesült Államok. 

A Mayflower-csoport tagjai február 4-e óta a texasi Midlandben található First Baptist Church létesítményeiben tartja az istentiszteleteit heti három alkalommal – számolt be róla a Baptist Standard. „Ez egy valóságos áldás számunkra” - mondta Darin Wood, a First Baptist Church lelkésze. „A gyülekezetünk szívügye a misszió, (és) ez egy újabb jele ennek.”

Történetük egyik epizódja, hogy a China Aid szervezet alapítója és elnöke, Dr. Bob Fu éppen Pan lelkipásztorral utazott együtt, amikor megtudta, hogy helyi kereszténynek van egy 300 hektáros farmjuk Midland-Odessa környékén, amit hajlandóak voltak rendelkezésre bocsátani, hogy a Mayflower Church családjai ott lakhassanak. Közben pedig a texasi Odesszban található egyik gyülekezet is felajánlotta, hogy segít a többi gyülekezeti tagnak lakhatást találni.  Miután a Mayflower gyülekezet tavaly év végén véglegesen a környékre költözött, Fu és Pan elkezdett keresni egy olyan épületet, ahol a gyülekezet tagjai istentiszteletet tarthatnának.

Ezért felvették a kapcsolatot a Midland-i First Baptist Church vezetőivel, hogy megtudják, van-e szabad kapacitásuk a számukra.

„Az ifjúsági istentiszteleti központunkat nem használták vasárnaponként” - mondta Wood, aki éppen ezért megmutatta a létesítményt Pannak és másoknak a Mayflower gyülekezetből, akik

„Amikor meglátták, leborultak és sírtak. Azt mondták, hogy még soha nem volt (külön) épületük, amelyben istentiszteletet tarthattak volna”.

Ugyanis mindig is házi gyülekezetként működtek.

Miután a Mayflower Church tagjai megkapják a munkavállalási engedélyt és teljesen önfenntartóvá válnak, a Baptist Standard közlése szerint a hosszú távú terv az, hogy a környékbeli keresztények segítenek a gyülekezetnek egy olyan épületet találni, ami a sajátjuk lesz.

(CBN / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!