Tényleg feladná az uniós költségvetési vétóját Lengyelország?
A lengyel miniszterelnökhelyettes és a kormányszóvivő nyilatkozatai ellentmondani látszanak
Tényleg feladná az uniós költségvetési vétóját Lengyelország?

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2020. 12. 04.
Lengyelország kész feladni az EU költségvetéssel kapcsolatban tervezett vétóját, abban az esetben, ha az uniós vezetők "értelmező nyilatkozatot" fűznek a jogállamisági feltételrendszerhez, jelentette be Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes szerdán , röviddel azután, hogy európai bizottsági politikusokkal tárgyalt. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel megerősítette, hogy hazánk mindenképp vétózni fog.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Az EU költségvetés vétójával azért élt a két ország, mert elfogadhatatlannak tartják az uniós kifizetésekhez kötődő jogállamisági feltételrendszert. Orbán Viktor korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az EU a feltételrendszerben pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Unió felvetette, hogy a jogállamisági feltételrendszerbe az LMBTQ-jogok tisztelete, a "szivárványcsaládok" és a párkapcsolatok hivatalos elismerése, és az ellenük irányuló "gyűlöletbeszéd" büntetése is részét képezze, mely szögegyenest megy ellent a konzervatív magyar és lengyel kormány irányvonalának, illetve a magyar Alaptörvénynek egyaránt, melybe nemrég javasolták módosításként a hagyományos családot megerősítő kiegészítések belefoglalását.

Csütörtökön azonban, az Európai Bizottság politikusaival való egyeztetés után a lengyel miniszterelnök-helyettes nyilatkozatában jóval megengedőbb hangnemben nyilatkozott a kérdésben, amit a főáramú sajtó "vétópártiságként", a lengyel sajtó azonban sokkal árnyaltabban értelmezett:

“Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy lengyel vagy magyar vétó esetén lenne egy ideiglenes költségvetés, amely... nem lenne jó Lengyelországnak és nem lenne jó a többi 26 tagállamnak sem,”

- nyilatkozta Gowin, mikor meglengette a vétó elvetésének lehetőségét. 

“Ennélfogva úgy gondolom mindenki érdeke...hogy jó kompromisszumot találjuk. Egy ilyen kompromisszum... egy kötelező érvényű, jogállamisági feltételeket értelmező nyilatkozattal lehetséges"

- tette hozzá a lengyel miniszterelnök-helyettes, aki szerint egy magyarázó nyilatkozattal világossá tehetné az Európai Tanács, hogy a feltételrendszert nem használják  majd indokolatlan nyomásgyakorlásra az egyes tagállamokkal kapcsolatosan, csak az uniós források megfelelő felhasználását biztosítják vele.

Gowin szerint azok a bizottsági politikusok, akikkel csütörtökön beszélt, világossá tették számára, hogy amennyiben Lengyelország és Magyarország ragaszkodik a vétójához, az EU-nak nem lesz más választása, mint megkerülni őket, és a helyreállítási alapot 25 tagországgal létrehozni. Ezt Ursula Von der Leyen bizottsági elnök és Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke is megerősítette, ahogy arról korábban is írtunk. 

“Egy esetleges vétó nemcsak az ideiglenes költségvetést váltja ki, hanem olyasmit is, amelyet beszélgetőtársaim B-tervnek neveztek ... ami a 25 másik ország valamiféle együttműködési formája ”

- mondta Gowin.

“A lengyel gazdaság nagyon jól teljesít, és jövőre nyilván túléljük, ha az alapok azon része nélkül maradunk, amelyet az ideiglenes költségvetés lefaragna, de miért maradnánk uniós források nélkül, ha még van lehetőség a megállapodásra?"

Johannes Hahn, az EU költségvetési ügyekért felelős osztrák biztosa már csütörtök délután a Twitteren előre kijelentette, hogy szerinte péntekre megoldják a költségvetés kérdését. 

Orbán: Ez nálunk nem fog menni

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli Kossuth-rádiós interjújában többek között a lengyel bejelentésre is reagált, azzal, hogy Magyarország egy esetleges magyarázó nyilatkozattal sem hajlandó visszavonni vétóját, mivel meg van győződve arról, hogy a jogállamisági kérdést és az uniós pénzeket el kell választani egymástól:

"A helyreállítást és költségvetést le kell választani a politikai kérdésekről"

– jelentette ki Orbán, majd hozzátette: 

“Nem most jöttünk le a falvédőről"

– tette hozzá.

Morawieczki és a lengyel kormányszóvívő is reagált

Pénteki sajtóértekezletén Morawiecki újságírói kérdésre megismételte: az uniós költségvetési csomaghoz kapcsolt, a feltételrendszerről szóló jelenlegi rendeletjavaslatot Varsó elfogadhatatlannak tartja, mert sérti az uniós alapszerződéseket.

"Szem előtt tartva az EU jövőjét, határozottan elmondtuk partnereinknek, hogy a javasolt formában a rendeletet nem fogadhatjuk el"

- jelentette ki a kormányfő. Ez az álláspontunk nem változik, "nagyon erősen megalapozott és kikristályosodott" - tette hozzá.

A költségvetési csomag témája legközelebb az uniós állam- és kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján kerülhet napirendre.

Varsó teljes egészében kiáll az uniós források kifizetésének feltételrendszerére vonatkozó lengyel-magyar álláspont mellett - hangsúlyozta pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

"Lengyelország teljességgel kitart az uniós források lehívását érintő feltételrendszerről szóló álláspontja mellett"

- olvasható Müller Twitter-bejegyzésében.

Varsó "csak az uniós alapszerződésekkel és az Európai Tanács (júliusi) záró következtetéseivel összhangban lévő előírásokat hagyhat jóvá" - írta a szóvivő, hozzátéve: mindez "világosan következik" az ügyben múlt héten Budapesten elfogadott, és hétfőn Varsóban megerősített lengyel-magyar állásfoglalásból is.

(Reuters/MTI/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!