Telefonon egyeztetett Biden és Netanjahu - Amerika kíváncsian várja, milyen lépések következnek Izraelben
A demokrata vezető a fékek és ellensúlyok rendszere miatt aggódik
Telefonon egyeztetett Biden és Netanjahu - Amerika kíváncsian várja, milyen lépések következnek Izraelben

forrás: Youtube/WION

2023. 03. 29.
Az izraeli igazságügyi reform tervezete teljes mértékben szembemegy a fékek és ellensúlyok demokratikus elképzelésével, az Egyesült Államok kíváncsian várja, milyen lépések következnek - jelentette be a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője az Izraelben zajló politikai események kapcsán.

John Kirby hétfőn egy sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy Joe Biden amerikai elnököt erős személyes kapcsolat fűzi Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz, és ez a megközelítés, valamint az izraeli demokratikus intézmények iránti mély tisztelet vezeti a kétoldalú párbeszédet is.

A fehér házi illetékes ugyanakkor leszögezte, hogy amikor Biden elnök telefonon beszélt Netanjahuval, arra hívta fel az izraeli kormányfő figyelmét, hogy a demokratikus társadalmak működése a fékek és ellensúlyok rendszerén alapul, ahogy bármilyen alapvető politikai változás egy demokratikus rendszerben csak a lehető legszélesebb társadalmi támogatottság mellett hajtható végre.

A beszámoló szerint Biden elnök kifejezte aggályait az izraeli bírósági és igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatban, és hangsúlyozta az izraeli kormányfőnek: találjon kompromisszumon alapuló kiutat.

Biden elnök mindezeket az Izrael iránti amerikai barátság és tisztelet alapján mondta, elismerve mindazt, amit Izrael jelent a közel-keleti térség és az egész világ számára - hangsúlyozta a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője az amerikai álláspontot ismertetve. Hozzátette: várják az izraeli kormányzat lépéseit az ügyben.

Kirby a tájékoztatón kitért a demokratikus intézmények működésének fontosságára, és megjegyezte, hogy nincs változás az izraeli miniszterelnök részvételét és felszólalását illetően az Egyesült Államok által a héten immár második alkalommal megszervezett Csúcstalálkozó a Demokráciáért (Summit for Democracy) című konferencián. Kirby hangsúlyozta, hogy az esemény arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a demokratikus intézmények fenntartása sok munkát, átláthatóságot és elszámoltathatóságot igényel, ami különösen fontos a jelenlegi gyorsan változó biztonsági környezetben.

A szerdán kezdődő virtuális csúcstalálkozó társszervezői között szerepel az Egyesült Államok mellett Costa Rica, Hollandia és Dél-Korea is.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!