Szombathelyen sok pozíciót talál, aki vendéglátózna (x)
Szombathelyen sok pozíciót talál, aki vendéglátózna (x)

www.szombathelyallas.hu

2024. 04. 22.
… csak tudnia kell, hol keresse! Először persze győződjön meg arról, hogy pontosan milyen állás után nézelődik, és arról is, hogy van-e megfelelő tapasztalata, készsége a munka elvégzéséhez. Cikkünk ebben is segít.

Ez egy PR cikk

A Szombathelyen és környékén állás után érdeklődőknek a Szombathelyállás https://szombathelyallas.hu/allasok/vendeglatas oldalát ajánljuk.

Karrierlehetőségek a vendéglátásban

Annak, aki a vendéglátásban szeretne dolgozni, számos karrierlehetőség áll a rendelkezésére. A belépőszinttől egészen a vezetői pozíciókig terjedhetnek mindezek, de most az alapján csoportosítjuk őket, hogy hol történik a munkavégzés oroszlánrésze. Íme a legismertebbek:

A vendégtérben:

  • Pincér, felszolgáló: a vendégek kiszolgálása, az étlapok bemutatása, a rendelésfelvétel, a felszolgálás és a fizetés lebonyolítása lesz az ő feladatuk.

  • Bártender, pultos: koktélok és egyéb italok készítése, a vendégek kiszolgálása a bárpultnál, és a legtöbb esetben a fizettetést is ők végzik.

  • Recepciós, host/hostess: elegánsabb éttermekben ők fogadják a vendégeket, kezelik az asztalfoglalásokat és bonyolítják le a vendégtérben az ültetést is.

  • Sommelier: borokkal kapcsolatos szakértő, aki segíthet a vendégeknek az ételeikhez passzoló bor kiválasztásában.

A konyhában:

  • Séf: Az ételek és a menüsor megtervezése, elkészítése és felügyelete a konyhában.

  • Sous chef: a séf segédje, aki a zökkenőmentes konyhai műveletek működéséért felel.

  • Szakács: Az ételek elkészítéséért felelős konyhai dolgozó, ő is a séf irányítása alatt dolgozik.

  • Cukrász: az ő feladata az édességekre, desszertekre, süteményekre korlátozódik.

Rajtuk kívül a vezetést is meg kell említeni, ebbe a csapatba tartozik az étteremvezető, akinek feladata a hely teljes napi működésének felügyelete, a személyzet irányítása és a költségvetés kezelése. Némely esetekben áll fölötte egy vállalkozó vagy üzletvezető, illetve mellettük egy catering menedzser, aki rendezvények lebonyolításáért és felügyeletéért felel.

Milyen a jó vendéglátós?

A jó vendéglátóst, konkrét pozíciótól függetlenül szakértelem jellemzi, nyitott a tanulásra és a fejlődésre. Türelmes, precíz, szeret emberekkel dolgozni és jól kommunikál. Csapatjátékos, hiszen ez az iparág sosem egy magányos szektor, és rugalmas is, hiszen gyakran adódnak benne váratlan helyzetek. Alapvetően pozitív beállítottságú ember, aki képes jól kezelni a stresszt, nem árt, ha van a markában néhány stresszcsökkentő technika is a nehezebb napokra.

Hol találhatunk vendéglátós állásokat?

Egyrészt a fentebb már említett online álláskereső portálok tehetnek jó szolgálatot ilyenkor, de konkrét szakmai oldalakra, éttermek és bárok honlapjaira is érdemes ránézni álláskereséskor. Másrészt – mint szinte minden szakmában – a kapcsolatok segíthetnek számunkra. Kérdezzünk körbe vendéglátós ismerőseinknél, tudnak-e valahol üresedést, akár a későbbi hónapokra is. Valamint beadhatjuk önéletrajzunkat bárhová próba szerencse módon.

 

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!