"Szégyelljétek magatokat!" - tajtékzik a német kormány az UEFA "szivárványos" döntése miatt
Komoly nyomás helyeződik az Európai Labdarúgó-szövetségre
"Szégyelljétek magatokat!" - tajtékzik a német kormány az UEFA "szivárványos" döntése miatt

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 22.
A tolerancia és a szabadság jele lett volna, ha szivárványszínű díszkivilágítást kaphatott volna a müncheni Allianz Arena a német és a magyar válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén - közölte kedden a bajor miniszterelnök.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az UEFA hivatalosan is elutasította a magyar-német találkozó otthonául szolgáló Allianz Arena szívárványszínű megvilágosítását, amire válaszul az LMBT-szervezetek alternatív úton próbálnak érvényt szerezni üzenetüknek. Több másik bundesligás stadion fog szivárványszínben "pompázni", és LMBT-zászlókat fognak osztani a szurkolók között a német-magyar meccs kezdete előtt.

A lépést a magyar szurkolók sem hagyták válasz nélkül: arra kérték Kubatov Gábort, hogy a magyar–német találkozó alatt világítsa ki nemzeti színűre a Groupama Arénát. 

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

Markus Söder Twitter-bejegyzésében kiemelte: sajnálatos, hogy a bajor tartományi fővárosban fekvő stadiont nem szabad a szivárvány színeivel megvilágítani, hiszen ez "a tolerancia és a szabadság jó jele" lett volna.

 

"Ki kell állnunk a kirekesztéssel és a diszkriminációval szemben" - tette hozzá a legkisebb német kormánypártot, a Keresztényszciális Uniót (CSU) is vezető tartományi kormányfő.

A német politika legfelső szintjén mások is bírálták az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) keddi döntését, amellyel elutasították a müncheni városvezetés kérését a rendkívüli díszkivilágítás engedélyezésére.

"Szégyelljétek magatokat!"

Az UEFA döntése "keserű, de várható volt"

- írta ugyancsak a Twitteren Michael Roth, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere, hozzátéve, hogy az elutasítás miatt a szurkolóknak a stadion lelátóin szivárványszínű és a transznemű zászlóval kell kifejezni szolidaritásukat a Magyarországon és a máshol Európában élő LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszex) emberek iránt.

 

"Az LMBTI-jogok emberi jogok"

- írta Angela Merkel kormányának államminisztere.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, Paul Ziemiak szerint az UEFA "téves és csalódást keltő" döntést hozott az Allianz Arena szivárványszínű díszkivilágításának megtiltásával.

A döntés révén "hiteltelenek" az UEFA rasszizmus és diszkrimináció elleni kampányai

- áll a politikus Twitter-bejegyzésében, amely szerint a labdarúgó tornák  "a sokszínűség, a nyitottság és a kölcsönös tisztelet ünnepei".

 

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) főtitkára, Lars Klingbeil azt írta, hogy eleve nem várt sokat az UEFA-tól, és a díszkivilágítást elutasító döntés azt mutatja, hogy

"még cikibbek vagytok annál, amit gondoltam". "Szégyelljétek magatokat"

- írta a politikus.

 

Több német társadalmi szervezet is tiltakozott, több aréna üzemeltetője, köztük a berlini olimpiai stadioné (Olympiastadion Berlin GmbH) pedig közölte, hogy a müncheni mérkőzés idejére szivárványszínű díszkivilágítást kap az épület.

Az AfD szerint arrogáns a német politika

Ugyanakkor a szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, a jobbközép CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) üdvözölte az Allianz Arena szivárványszínű díszkiválígásának betiltását. Egyáltalán nem helyénvaló az az "arrogancia, amelyet a német politika európai partnerországaink felé mutat", ezért helyes az UEFA döntése - közölte Alice Weidel, az AfD társ-frakcióvezetője.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!