Szijjártó a szivárványstadionról: a németek jól tudják, milyen történelmi tapasztalatot idéz, ha a politikát keverik a sporttal
A magyar külügyminisztert a müncheni stadion esetleges LMBTQ-kivilágításáról kérdezték
Szijjártó a szivárványstadionról: a németek jól tudják, milyen történelmi tapasztalatot idéz, ha a politikát keverik a sporttal

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

2021. 06. 21.
Napirenden van az UEFA-nál, hogy milyen kivilágítást kapjon a müncheni stadion a szerdai magyarok elleni EB-meccsen, miután több tízezer aláíró és a városvezetés is kérvényezte az európai szövetséget, hogy szivárványszínű fényfestéssel fogadhassák a magyar válogatottat. A témáról megkérdezték Brüsszelben Szijjártó Pétert is. 

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

A magyar külügyminiszter elmondása szerint rendkívül káros és veszélyes az, hogyha a politikát megpróbálják összekeverni a sporttal. Szijjártó úgy fogalmazott, a világtörténelemben volt néhány ilyen kísérlet, de ezek "nagyon rosszul sültek el". 

A külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy itt nyilvánvalóan politikai üzenetről van szó, mert Magyarországon a minap a magyar gyerekek védelme érdekében elfogadtak egy törvényt, ami ellen "most Nyugat-Európában ágállnak."

Szijjártó szerint az a gond, hogy egy sporteseménybe, aminek semmi köze a magyar törvényhozáshoz, bele akarják vinni a politikát.

"Történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez rossz", hozzátette, hogy "ezt ha valakik, akkor a németek egészen biztosan, pontosan jól tudják."

Spiegel: az UEFA nem akar politikai konfliktust

A német lap arról írt, hogy ugyan technikailag könnyedén kivitelezhető lenne a genderkivilágítás a stadionban, ám az UEFA várhatóan nem fogja megadni erre az engedélyt. Megemlítik azt is, hogy a szervezet egyik alelnöke ráadásul Csányi Sándor. 

Az is felmerül ellenérvként, hogy adott esetben akár Budapestre is kényszerülhet az Európa-bajnokság fináléja a londoni járványhelyzet miatt. 

Ugyanakkor Manuel Neuer számára azt például engedélyezték, hogy szivárványos karszalaggal lépjen a pályára, mivel az

"jó ügyet" szimbolizál. 

A bajor kormányfő támogatja

Markus Söder bajor kormányfő támogatja, hogy a müncheni Allianz Arena labdarúgó-stadion kapjon szivárványszínű díszkivilágítást a német és a magyar válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén.

Markus Söder egy más ügyben tartott hétfői berlini sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy

"nagyon jó jelnek" tartaná a bajor tartományi főváros stadionjának díszkivilágítását.

Az aréna megvilágítása a szivárvány színeivel "társadalmunk szabadságának jele" lenne, ezért "nagyon támogatnám" - mondta a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

 

Niedermüller köszöni

Itthon Niedermüller Péter DK-s polgármester köszönetet mondott Münchennek azért, hogy kérvényezik a stadion szivárványos kivilágítását az UEFA-nál. Korábban ugyancsak az ellenzéki városvezető volt az, aki az Eb-t megelőző magyar-ír barátságos mérkőzés után írta azt a vendégcsapat térdelésének kifütyülése után, hogy aznap Budapesten "jobb volt írnek lenni."

A térdelésről, politikai üzenetekről és a válogatottról mi is megkérdeztük a magyar szurkolókat: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!