"Jó ügyet" szolgál – az UEFA szerint nincs politikai üzenete Neuer szivárványos karszalagjának
"Jó ügyet" szolgál – az UEFA szerint nincs politikai üzenete Neuer szivárványos karszalagjának

forrás: Twitter/ DFB_TEAM

2021. 06. 21.
Vizsgálatot indított Manuel Neuer ellen az UEFA, amiért  a német válogatott csapatkapitánya szivárványos karszalagot viselt a Portugália elleni szombati Eb-mérkőzésen, melynek során arra jutottak, hogy az nem politikai üzenetet hordoz, hanem "jó ügyet" szolgál, ezért a jelkép viselésével semmi probléma nincs.

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

Manuel Neuer szivárványos karszalagját az európai szövetség (UEFA) politikai állásfoglalásnak tartotta, amiért vizsgálatot indított az ügyben. Nem ez volt az első alkalom, hogy a 102-szeres válogatott kapus a szivárványos karszalagot húzott magáram, az első - franciák elleni - EB-meccsükön is ez volt rajta. 

A vizsgálat eredményét először a német szövetség tette közzé közleményben, melyben az áll, hogy

az UEFA felfüggesztette a vizsgálatot, arra hivatkozva, hogy Neuer LMBTQ-karszalagja a különbözőséget szimbolizálja, tehát ez "jó ügyet" szolgál.

Az európai szövetség eddigi álláspontja szerint a gesztus üzenete politikai tartalmat hordozott, ami viszont tiltott a játékosoknak, így a szivárványos karszalag büntetést vonhatott volna maga után.

Mint ismert, az LMBTQ-szivárvány a melegjogi mozgalmak nemzetközi jelképe.

A német szövetség azt is megjegyezte, mivel június a meleg büszkeség hónapja, így több kampányt is szerveznek, hogy jelezzék, kiállnak a "nyitottság, a tolerancia és az elfogadás" mellett.

A németek az utolsó csoportmeccsen,  a magyar válogatottat fogadják az Allianz Arénában, és München polgármestere, Dieter Reiter azt kérvényezte az UEFA-nál, hogy a stadion szivárványszínű megvilágítást kaphasson a mérkőzés idejére. A müncheniek ezzel tiltakoznának a múlt kedden elfogadott pedofiltörvény ellen, egyben jeleznék szolidaritásukat a magyar LMBTQ-közösség felé.

Az UEFA azt is bejelentette, hogy vizsgálatot indít Magyarország–Franciaország Európa-bajnoki csoportmérkőzés kapcsán a magyar szurkolók "diszkriminatív megnyilvánulásai" miatt.

(hetek)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!