Az UEFA nem engedi a müncheni stadion szivárványszínű díszkivilágítását
Nem akarják megbontani az egységes arculatot
Az UEFA nem engedi a müncheni stadion szivárványszínű díszkivilágítását

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 22.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nem engedi, hogy szivárványszínű díszkivilágítást kapjon a müncheni Allianz Arena labdarúgó-stadion a német és a magyar válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén - jelentette a Bild című német lap hétfőn a hírportálján.

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

---

Firssítés: 13:00 – az UEFA megerősítette a Blid értesüléseit, nem támogatják a szívárványszínű stadion ötletét. 

---

Ahogy arról korábban beszámoltunk, óriási nemzetközi visszhangja lett a Magyarországon elfogadott gyermekvédelmi törvénynek, és Németországban petíciót indítottak azért, hogy a jövő hét közepén lejátszandó német-magyar Eb-meccset egy szivárványszínnel kivilágított stadionban játsszák. Azóta a müncheni városi tanácsának mind a hat frakciója – a civilekkel egyetértve – arra kérte a város polgármesterét, hogy hadd „tündököljön” szivárványszínben az Allianz Aréna a csoportmeccs ideje alatt. 

A kivilágítás ellen is indult petíció a CitizenGO HU kezdeményezésében #afociazfoci jelige alatt, amit rövid időn belül több mint 30 ezren írtak alá. Szijjártó Péter külügyminiszter is reagált a kezdeményezésre, kiemelve, hogy soha nem vezet jóra, ha a politikát keverik a sporttal, és ezt a németeknek kéne a legjobban tudnia.

A Bild német lap hétfői beszámolója szerint az UEFA "nem szeretné", ha a tolerancia jeleként a szivárvány színeivel világítanák meg az arénát szerda este, amikor Németország megmérkőzik Magyarországgal, "ahol diszkriminálják a homoszexuálisokat".

A szövetség indoklása szerint a bajnokság helyszíneinek választott tizenegy stadiont csak az UEFA és az induló országok színeivel lehet kivilágítani.

A beszámolóban idézték Jens Grittnernert, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) szóvivőjét, aki elmondta, hogy

"az UEFA egységes stadionarculatot szab meg,"

és jó érvek szólnak az előírások betartása mellett.

Hozzátette, hogy "talán nem feltétlenül a szerdai játéknaphoz kellene kötni" az UEFA stadiondizájnjától eltérő világítást.

Így szerda helyett inkább június 28-án, a meleg büszkeség napján lehet szivárványszínű díszkivilágítása a müncheni stadionnak - írta a Bild, rámutatva, hogy azon a napon nem lesz mérkőzés ott.

Felidézték mások mellett Markus Söder bajor tartományi kormányfőt, aki egy más ügyben tartott hétfői berlini tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy "nagyon jó jelnek" tartaná a tartományi főváros stadionjának díszkivilágítását.

Az aréna megvilágítása a szivárvány színeivel "társadalmunk szabadságának jele" lenne, ezért "nagyon támogatnám" - mondta a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

Az Európa-bajnokság Londonba tervezett döntőjének esetleges áthelyezéséről ugyancsak kérdésre válaszolva kijelentette, hogy "München készen áll" a mérkőzés megrendezésére.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!