"Súlyos állami diszkrimináció" - reagált a német külügy a fiatalokat érintő LMBTQ-propaganda tilalomra
A frissen elfogadott törvény a homoszexualitás és nemváltás kiskorúak felé való népszerűsítését tiltotta be
"Súlyos állami diszkrimináció" - reagált a német külügy a fiatalokat érintő LMBTQ-propaganda tilalomra

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 06. 16.
A magyar törvényhozás súlyosan diszkriminálja az LMBTIQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszex, queer) embereket - közölte kedden a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere. Michael Roth Twitter-bejegyzése szerint az Országgyűlés vonatkozó döntése "újabb súlyos állami diszkrimináció az LMBTIQ emberek ellen".

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

"Ez a törvény ellentétes mindazzal, amit közös európai értékeinknek tekintünk"

- írta az Angela Merkel vezette szövetségi kormány államminisztere.

"Teljes szolidaritás és támogatás az LMBTIQ embereknek Magyarországon"

- tette hozzá a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa.

Az Országgyűlésben kedden elfogadott jogszabályok közül egy érinti a német államminiszter bejegyzésében szereplő közösséget. A 157 igen szavazattal, 1 ellenvoks mellett elfogadott jogszabály rendelkezik a pedofil bűncselekmények elkövetői nyilvántartásának létrehozásáról, és az iskolai szexuális felvilágosító foglalkozásokkal kapcsolatban is megfogalmaz előírásokat.

A törvény egyik beterjesztője, Selmeczi Gabriella kijelentette:

"Egy gyermek szexuális nevelése, terelgetése kizárólag a szülő dolga és joga, nem szabad engedni a lobbiszervezetek befolyásolásának"

Az ARD német országos közszolgálati televízió a tagesschau.de című hírportálján tudósítást és kommentárt is közölt az új törvényről. A kommentárban kiemelték: "meg kell hagyni, Orbán ért a negatív kampányhoz", hiszen a homoszexualitást a pedofíliával "egy kalap alá vevő törvénycsomaggal több legyet üt egy csapással", megalkot egy "új ellenségképet", támadhatja Brüsszelt, "halászhat szavazatokat a szélsőjobbon" és megoszthatja a 2022-es parlamenti választáson egységesen induló ellenzéket.

A keddi szavazás előestéjén az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović a jogszabályt „az LMBTI-személyek jogainak és identitásának megsértéseként” írta le, mint ami "minden magyar ember véleménynyilvánítási és oktatási szabadságát korlátozza".

„A javasolt törvénymódosítások ellentétesek a nemzetközi és európai emberi jogi normákkal. Félrevezető és hamis azt állítani, hogy a gyermekek védelme érdekében vezetik be őket. ”

Uniós szóvivő: az Európai Bizottság tüzetesen megvizsgálja a magyar pedofilellenes törvényt

Az Európai Bizottság tüzetesen meg fogja vizsgálni a magyar törvényhozás által kedden elfogadott pedofilellenes törvényt - jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a jogszabállyal kapcsolatos újságírói megkeresésekre válaszolva a testület szerdai sajtótájékoztatójan.

A szóvivő hangsúlyozta:

"a bizottság lépéseket csakis saját hatáskörében tud tenni, először meg kell vizsgálnunk, hogy a magyar törvény milyen pontokon ütközik az uniós joggal, mielőtt következtetéseket vonnánk le. Máskülönben tetteink nem volnának hitelesek."

Wigand aláhúzta továbbá, hogy a bizottságnak világos az álláspontja a diszkriminációval kapcsolatban, az EU célja, hogy Európában mindenki úgy éljen, ahogy akar. A testület továbbá elkötelezett a LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális) közösségek védelme érdekében.

A tagállamoknak a gyermekvédelem érdekében olyan szabályozást kell létrehozniuk, amely egyensúlyban van az olyan alapvető jogokkal, mint az egyenlőség és a szólásszabadság.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a magyar jogszabály aktiválhatja- e a jogállamisági kondicionalitási mechanizmust, kijelentette: a feltételrendszer az EU költségvetését és pénzügyi érdekét védi a jogállami kötelezettségszegésekkel szemben, abban az esetben, amikor ezek az uniós források kezelését is érintik.

"A magyar törvény és a jogállamisági mechanizmus alkalmazása között jelen esetben nem látok közvetlen kapcsolatot"

- tette hozzá.

Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos egy keddi nyilatkozatban kijelentette, hogy Brüsszel kész hasonló intézkedéseket foganatosítani a törvénnyel kapcsolatban, mint amelyeket a magukat "LMBT-mentesnek" nyilvánító lengyel régiókkal szemben alkalmaztak.

A bizottság tavaly elutasította a testvérváros-program finanszírozását hat olyan lengyel település számára, amelyek betiltották azonosnemű párok jogaiért folyó kampányokat.

A budapesti Amerikai Nagykövetség Facebook-oldalán aggodalmát fejezte ki az elfogadott törvénnyel kapcsolatban, nyilatkozatuk:

"Az Amerikai Nagykövetség mély aggodalmát fejezi ki a parlament által ma elfogadott törvény LMBTQI+ ellenes részei miatt. Az Egyesült Államok szerint a kormányok kötelessége a szólásszabadság előmozdítása és az emberi jogok védelme, beleértve az LMBTQI+ közösség jogait is. Ahogy Biden elnök az LMBTQI+ jogvédők felé a Pride-hónap alkalmából június 1-én tett nyilatkozatában fogalmazott, "Látunk titeket, támogatunk titeket, és inspiráló a teljes egyenlőség elérése érdekében mutatott bátorságotok."

A kommentelők keveselték Amerika aggodalmát, és határozottabb beavatkoást követeltek az ügyben: még olyan is volt, aki kijelentette, szívesen lemondana a szabadságáról és hagyná, hogy megszállja az országot Amerika, ha az azt jelentené, hogy az LMBTQ-közösséget nem éri hasonló korlátozás.

.
Képernyőfelvétel

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!