Hiába tiltja az UEFA: gigantikus szívárványzászló-tengerrel készülnek a magyar meccsre a radikális LMBT-szervezetek
Közben a Groupama piros-fehér-zöldbe öltözik
Hiába tiltja az UEFA: gigantikus szívárványzászló-tengerrel készülnek a magyar meccsre a radikális LMBT-szervezetek

A müncheni városháza is készül a magyarok "fogadására"(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 06. 22.
Az UEFA hivatalosan is elutasította a magyar-német találkozó otthonául szolgáló Allianz Arena szívárványszínű megvilágosítását, amire válaszul az LMBT-szervezetek alternatív úton próbálnak érvényt szerezni üzenetüknek. Több másik bundesligás stadion fog szivárványszínben "pompázni", és LMBT-zászlókat fognak osztani a szurkolók között a német-magyar meccs kezdete előtt.

Politikai háttere miatt vetette el az ötletet az UEFA

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Európai Labdarúgó Szövetség nem engedélyezi, hogy a müncheni Allianz Arena szivárványszínű világítást kapjon, „tekintettel a kérelem politikai hátterére”. Vagyis az UEFA nem akarja, hogy bármilyen politikai vonatkozása legyen az eseménynek, és csak a megbeszélt egységes dizájnt engedik az Eb-helyszíneken. Az indoklásukban az is szerepel, hogy a stadion kivilágítása politikai üzenet lenne a magyar parlament egyik döntése ellen, amit politikai akciónak tekintenek.

Sokan kifogásolják az UEFA döntését, szerintük kettős mércét alkalmaznak akkor, amikor Neuert engedik LMBT-karszalagban védeni, de nem engedik, hogy szivárványszínű legyen a stadion.

"Ha Münceben nem lehet, majd lesz Frankfurtban"

Az Eintracht Frankfurt alelnöke, Axel Hellmann twitter bejegyzésben üzent nem csak az UEFA illetékeseinek, hanem a többi Bundesligás-csapatnak: 

"Ha a müncheni stadion nem kaphat szivárványszínű díszkivilágítást a szerdai német–magyar meccs alatt, akkor majd a frankfurti aréna megkapja."

A frankfurti klubhoz gyorsan csatlakozott a Köln csapata is és a Hertha stadionjaként üzemelő Berlini Olimpiai Stadion is jelezte - a Hertha LMBT-szurkolói csoportjának kérésére-, hogy a mérkőzés alatt szívárványszinbe fognak "pompázni".

Nem adják fel: szivárványos zászlókat fognak osztani a meccs előtt

A Budapes Pride értesülései szerint nem adják fel a német LMBT-szervezetek, állítólag 11,000 szivárványzászlót fognak kiosztani a stadionban és környékén.

A Fradi B-közép is lépett az ügyben

A Ferencvárosi Torna Club szurkolói közleményben kérték a klub igazgatóját, Kubatov Gábort, hogy a meccs idejére öltözzön piros-fehér-zöldbe a Groupama Arena.

Mint írják: "Az elmúlt napokban mind a nemzetközi, mind a hazai sajtóban rengeteg provokatív hírt olvashattunk az Allianz Arena szivárvány színbe borításával kapcsolatban, míg nemzeti csapatunk sorsdöntő mérkőzését vívja a stadionban a német válogatott ellen. 

Teljes mértékben elhatárolódunk mindenfajta ilyen jellegű propagandától egy ilyen nagy múltú és nívós sporteseményen, mint a labdarúgó Európa bajnokság. Ennek itt nincs helye, annál inkább a nemzeti színeknek!

Kérjük ezért Kubatov Gábort, illetve a Ferencváros vezetését, hogy a válogatott mérkőzése alatt boruljon nemzeti színeinkbe a Groupama Aréna!"

A kérésre a klub elnöke, Kubatov Gábor Facebook-bejegyzésben válaszolt tömören és velősen:

"Természetes. A haza minden előtt"

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is reagált a müncheni stadion szivárványszínű kivilágítására, melynek kapcsán kiemelte, hogy károsnak tartja a sport és a politika összekeverését.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!