Súlyos csapást szenvedett az izraeli kormánykoalíció, bajban a telepesek
Súlyos csapást szenvedett az izraeli kormánykoalíció, bajban a telepesek

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 06. 07.
Nem sikerült elfogadtatnia a sokszínű izraeli kormánykoalíciónak a ciszjordániai telepesek jogi helyzetét szabályozó törvény meghosszabbítását újabb öt évvel. Ha a kneszet nem hagyja jóvá a törvényjavaslatot, akkor a telepesek jogállás nélküli emberekké válnának.

A szavazáson ötvenketten támogatták, és ötvennyolcan a kormány törvényjavaslata ellen szavaztak, amely újabb öt évvel meghosszabbította volna az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában élő izraeliek jogi helyzetének rendezését, rájuk is kiterjesztve az izraeli törvényeket.

A koalícióban részt vevő baloldali liberális Merec párt arab képviselőnője, és a Raám nevű arab hagyományőrző párt egyik képviselője a törvény ellen szavazott, és a Raám párt több képviselője, valamint a Naftali Bennett Jobbra (Jamína) pártjához tartozó, de a koalícióból távozását korábban bejelentő képviselőnő is távol maradt a szavazástól.

A sikertelen szavazás után is hatalmon marad Naftali Bennett miniszterelnök koalíciója, de a törvénykezés kudarca rávilágított a sokszínű, jobb és baloldali, valamint centrista pártokból, és egy arab hagyományőrző pártból álló koalíció törékenységére.

A hétfő esti szavazás megkezdésekor nem volt világos, hogy a kormánynak lesz-e többsége a törvényjavaslat elfogadásához. Erről a törvényről 1967, Ciszjordánia elfoglalása, és ott az izraeli települések létrehozása óta ötévente rendszeresen dönt az izraeli parlament. A hónap végén lejár az előző törvény érvényessége, és enélkül csak a ciszjordániai palesztin lakosokkal azonos jogállás illetné meg a telepeseket.

Többek közt veszélybe kerülhet a tanév, nem adhatók ki jogosítványok és személyi számok, és az izraeli parlamenti választásokon sem szavazhatnának a telepeken élő izraeliek.

A szabadságvesztésre ítélt palesztin biztonsági foglyokról ítélkező izraeli katonai bíróságok jogi hatalma is megszűnik, nem dönthetnek a palesztinok fogva tartásáról.

Gideon Szaár igazságügyi miniszter kérte a szavazás megrendezését, mert ha a kneszet nem hagyná jóvá a törvényjavaslatot, akkor a telepesek jogállás nélküli emberekké válnának.

Noha az ellenzék jobboldali-vallási tömbje ideológiailag támogatja a törvényjavaslatot, mégis úgy döntöttek, hogy ellene szavaznak, hogy megszégyenítsék a kormánykoalíciót, és kikényszerítsék a kormányváltást vagy a parlament feloszlatását. Júdea és Szamária területén az 1967 óta létrehozott településeken mintegy félmillió izraeli él 3 millió palesztin szomszédságában.

(Hetek / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!