"Semmivel sem lenne jobb helyzetben a Klubrádió, ha nem szólalunk meg a frekvencián" - reagált a Spirit FM vezetése az elmúlt napok kritikáira
Interjú Korvin Tibor programigazgatóval
"Semmivel sem lenne jobb helyzetben a Klubrádió, ha nem szólalunk meg a frekvencián" - reagált a Spirit FM vezetése az elmúlt napok kritikáira

Forrás: Spirit FM

2021. 05. 04.
Hétfő reggeltől kezdődően ismét szól rádió a 92.9-es frekvencián. A Spirit FM népszerű ATV-s arcokkal és új műsorvezetőkkel indított közéleti-politikai és szórakoztató rádiót, ami miatt a Klubrádió és Tamás Gáspár Miklós is éles kritikával illette az ATV-médiabirodalom vezetését. A bírálatokkal kapcsolatban a Spirit FM programigazgatóját, Korvin Tibort kérdeztük. 

A Klubrádió pár napja közleményben vádolta meg a Spirit FM-et, hogy a 92.9-es frekvencia elnyerésével "rablott jószágot foglal el", amivel "véglegessé tette az elnémításukat". Valóban ez történt? 

Már a Spirit FM elindulásakor is kiemelt célunk volt, hogy a 87.6-os korlátozott elérésű, kerületi frekvenciáról lehetőleg egy egész Budapestet lefedő, nagyobb elérésű frekvenciára váltsunk. A műsorsugárzás elindulásakor egyértelműen érezhető volt, hogy a rádiós tartalmainkra nagyobb a hallgatói igény, mint amit az a frekvencia képes volt kiszolgálni. A stratégiánk az volt, hogy beadunk pályázatokat, és valamelyik előbb-utóbb össze fog jönni. Végül ez a 92.9-es frekvencia lett, de semmilyen tudomásom nincs arról, hogy emögött a döntés mögött politikai elhatározás lett volna. Mi egy Médiatanács által kiírt pályázaton indultunk el, amiből ugyan kizártak minket, de ideiglenes frekvenciahasználati engedéllyel meg tudtunk szólalni. Az egész klubrádiós ügy politikai színezetétől elhatárolódunk, nem is vettünk abban részt semmilyen módon. 

Ha a Spirit FM nem szólal meg a frekvencián, akkor jobb helyzetben lenne bizonyos szinten a Klubrádió? 

Nem. Pontosan ezért furcsálljuk, hogy azt a képet próbálják meg ránkvetíteni, mintha mi bármilyen szinten asszisztáltunk volna a Klubrádió ellehetetlenítéséhez. Ha nem mi szólalnánk meg most a 92.9-en, akkor a hallgatók vagy sistergést hallanának, vagy egy másik kereskedelmi rádiócsatorna műsorait. Semmivel sem lenne jobb helyzetben a Klubrádió, ha nem szólalunk meg a frekvencián. Nem is igazán értjük ezeket a kritikákat, mintha nekünk ehhez a részéhez bármi közünk lenne.

Az is fontos tény, hogy a hatósági szerződésünk tartalmaz egy úgynevezett bontó feltételt, miszerint, ha a bíróság a Klubrádió számára kedvező ítéletet hoz, akkor azt elfogadjuk, és vissza kell adnunk a frekvenciahasználati jogot.

Ezen kívül hozzátenném, hogy olyan, hogy Klubrádió frekvenciája, vagy éppen Spirit FM frekvenciája, nem létezik. A rádiós sugárzási jogosultságok kiosztása mindig is állami monopólium volt, amelyről a parlament által felhatalmazott testület dönt. Minden rádiócsatorna kvázi "albérlőként" használja az adott frekvenciát, amelyet a lejárat után a hatóság vagy meghosszabbít, szabálysértés esetén azonban el is veheti a jogosultságot. Attól, hogy egy rádió éveken keresztül használ egy frekvenciát, attól nem fogja tulajdonolni azt, így a Klubrádió sem.

Álellenzéki rádió a Spirit FM? 

Én azt tanácsolom mindenkinek, aki ilyeneket olvasott, vagy hallott, és nem tudja eldönteni, hogy mit gondoljon - legyen kedves meghallgatni a reggeli és a délutáni politikai műsorainkat és döntse el maga, hogy az álellenzéki, vagy sem. Programigazgatóként nekem az volt a kérésem, és a műsorkészítők sem tudnak többet tenni annál, hogy lehetőség szerint ugyanakkora mértékben megszólaltatják mindkét oldalt és arra törekednek, hogy a műsorok minél kiegyensúlyozottabbak és pártatlanabbak legyenek. 

Tamás Gáspár Miklós általános bojkottot hirdetett, majd felmondásra szólította fel az ATV munkatársait. Volt bárki, aki jelezte már ebbéli döntését? 

Egy kolléga részéről sem érkezett hozzám ilyen megkeresés. Éppen ellenkező hangulatról tudok beszámolni. Már múlt héten elindultak próba jelleggel az új műsoraink és mindenki nagyon örült annak, hogy azon a szerkesztési elven túl, ami a pártatlanságra és a kiegyensúlyozottságra vonatkozott, semmilyen más elvárás nem fogalmazódott meg. Amíg én vagyok a programigazgató, addig ezt a szabadságot minden kolléga élvezni tudja.

Nem tapasztalom, hogy bárki is úgy érezné, hogy megalapozott Tamás Gáspár Miklós felvetése. 

Volt olyan vendég, aki lemondta a meghívást a felszólítást követően? 

Nem tudok ilyesmiről, de ha lenne is, mi a nagyvonalúság elvét fogjuk követni. Nincs azzal semmilyen probléma, ha a valaki a Klubrádió melletti szolidaritás és kiállás miatt valamiért lemondja a megszólalást. Bízom benne, hogy ők is látni fogják az idő elteltével, hogy milyen színvonalas, tájékoztató műsorokat sugárzunk, és meggondolják majd magukat, továbbra is várni fogjuk őket a stúdióban. Ha lesz ilyen egyáltalán.

A Klubrádió közleménye az itt dolgozókat kollaboránsoknak is nevezi. Nem esik ez rosszul a Spirites kollégáknak? 

Nyilván a magam nevében tudok nyilatkozni, de a kollégákkal beszélgetve is ez erősödik meg: nem csinálunk ebből érzelmi kérdést. Pontosan ismerjük a médiapiaci helyzetet, több éve dolgozunk ebben a szakmában, nincsenek illúzióink. Annak örülünk, hogy mindenféle háttéralku és megalkuvás nélkül tudunk  olyan politikai műsorokat sugározni, amilyet csak szeretnénk. Aki ezt nem hiszi, annak tényleg csak azt tudom mondani, hogy hallgassa meg a műsorokat. Meg fog róla győződni. 

Ha amiatt, hogy a Médiatanács nekünk odaítélt egy frekvenciát ideiglenes használatra, mi NER-rádiónak számítunk,

akkor ez vonatkozik minden más rádióra is, például az elmúlt bő tíz év tekintetében a Klubrádióra is. 

Mire számíthatnak azok a hallgatók, akik már megszokták, hogy milyen műsorokat hallhatnak a 92.9-en?

Azt mindenképpen ki kell hangsúlyoznom, hogy sem a jobboldalnak, sem a baloldalnak nem leszünk a szekértolói. Ugyanannyira fogunk kemény kérdéseket feltenni egy baloldali politikusnak, mint egy jobboldalinak. Ha lenne ilyen hallgatói elvárás, akkor annak nem tudunk eleget tenni. Mi inkább azt a hagyományos és klasszikus újságírói elveket követjük, hogy azonos mértékben adunk hangsúlyt mindegyik politikai oldalnak. Ennyiben elképzelhető, hogy lesz változás. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!