hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem maradnak kritikus rádió nélkül a budapestiek
A 92,9 MHz-en folytatja a Spirit FM
Nem maradnak kritikus rádió nélkül a budapestiek

Németh S. Szilárd(Fotó: ATV / Borzi Vivien)

2021. 05. 06.
Ettől a héttől kezdve a budapesti 92,9 megahertzes rádiófrekvencián folytatja a sugárzást a Spirit FM, amely azt ígéri, hogy egyaránt teret ad ellenzéki és kormánypárti megszólalóknak. Hangsúlyozzák: semmilyen háttéralku nem köttetett az ügyben, a Klubrádió nem miattuk szűnt meg.

„Ez egy komoly lépés az ATV Csoport részéről, hiszen egy teljesen új, mondhatni ismeretlen piacra lép ki, de hosszú távú terveink vannak a Spirit FM-mel” – ezt még 2019 őszén, a rádió indulása kapcsán nyilatkozta az atv.hu-nak Korvin Tibor programigazgató. Egy volt közösségi rádió frekvenciáján megszólaló új adó a belvárosi kerületekben, illetve interneten volt csak fogható, ám a hosszú távú célok között szerepelt egy nagyobb elérésű frekvenciára való átkerülés. Ez lett végül a budapesti 92,9 megahertzes frekvencia, amelyet 2014 óta a Klubrádió használt, amely hét évre kapta meg ezt a jogosultságot a Médiatanácstól, azzal a lehetőséggel, hogy a frekvenciahasználat plusz öt évvel meghosszabbítható. Tavaly szeptemberben a Médiatanács azonban nem hosszabbította meg a Klubrádió frekvenciahasználatát, amit az adó ismételt jogsértéseivel (hiányos adatszolgáltatással) indokoltak. Ugyanakkor az újonnan kiírt frekvenciapályázaton a Klubrádió is indulhatott. Ezt meg is tették – két másik pályázó, a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület és a kormányközelinek mondott LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. mellett. Utóbbi két pályázó pályázatát a Médiatanács – alaki hibákra hivatkozva – érvénytelennek minősítette, a Klubrádiótól pedig hiánypótlást kért. A pályázatot azonban időközben felfüggesztették a testülethez beérkezett, jogsértésekre hivatkozó fellebbezés miatt (amelyet az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. nyújtott be). Eközben a Fővárosi Törvényszék elutasította a Klubrádió keresetét, amelyet a frekvenciahasználat meg nem hosszabbítása miatt nyújtott be, a Médiatanács pedig a Klubrádió aktuális pályázati ajánlatát érvénytelennek minősítette, arra hivatkozva, hogy a pályázó több éven át tartó törvénysértő gazdálkodása miatt a hatályos cégjogi szabályok értelmében bármikor kényszertörlési eljárás indítható ellene. Emiatt a Klubrádió újabb keresetet nyújtott be, így jelenleg úgy áll a dolog, hogy kedvező bírósági ítélet esetén nyílik csak lehetőségük a frekvenciahasználat elnyerésére. 

A hónapok óta néma 92,9 FM-re a Spirit FM üzemeltetője ideiglenes médiaszolgáltatási lehetőséget kért a Médiatanácstól, melyet az meg is adott – mint hangsúlyozták, az irány­adó jogszabályok mentén. A Spirit FM az ezzel kapcsolatos kritikákra úgy reagált, hogy más nem kért ideiglenes jogosultságot, ezért egyetlen jelentősebb budapesti rádiós frekvencián sem tudott volna megszólalni ellenzéki hang a választások előtt, ha nem élnek a törvény adta lehetőséggel. 

A Spirit FM ideiglenes jogosultsága október 29-ig érvényes. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!