Rendkívüli összoroszországi gyűlést tartottak a rabbik Moszkvában – évtizedek óta nem éreztek ekkora félelmet
A vezetők közleményt adtak ki a háborús helyzet kapcsán
Rendkívüli összoroszországi gyűlést tartottak a rabbik Moszkvában – évtizedek óta nem éreztek ekkora félelmet

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 09. 06.
Hétfő délután rendkívüli gyűlést tartottak Oroszország rabbijai Moszkvában. Az Oroszországi Zsidó Közösségek Szövetségének konferenciáján több mint 75 rabbi vett részt, akik az ország legnagyobb zsidó közösségeit képviselték. Elképesztő nehézségekkel kell a vezetőknek az ukrán háború miatt szembenézniük.

A konferencia az oroszországi zsidó közösség háború miatti rendkívüli helyzetére, valamint a rabbik és általában a helyi zsidó vezetők jelen helyzetben betöltött szerepére összpontosított.

A februárban kitört orosz-ukrán háború óta ugyanis a gazdasági bizonytalanság, és a félelem, elszigeteltség érzései jelentek meg közösségeikben – oly mértékben, hogy arra az orosz zsidó vezetők szerint évtizedek óta nem volt példa.

Ezeknek a problémáknak az okán hívták össze a rendkívüli összejövetelt.

Mint arról beszámoltak, az orosz rabbik az elmúlt félévben azon dolgoztak, hogy átvezessék közösségeiket a mostani válságos időszakon. Viszont mostanra szükségét látták egy országos szintű konferencia megszervezésének, amelyen közös állásfoglalást adtak ki.

Ebben hangsúlyozták a közösségeik iránti elkötelezettségüket:

„Tovább haladunk azon az úton, amelyen régóta járunk, hogy elmélyítsük a zsidó identitástudatot a zsidó közösségeken belül, és hogy tanulmányozzuk, illetve tanítsuk a Tórát és a zsidó hagyományokat.”

– áll a közleményben.

„Kötelességünk, hogy közösségeinket átitassuk a zsidó hagyományokkal, megerősítsük az oktatási és közösségi intézményeket, és segítsünk mindazoknak, akik támogatásra szorulnak.”

A rabbik egyúttal közös felhívást is intéztek a békére és a vérontás beszüntetésére.

(IsraelNationalNews/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!