Rendkívüli: Orbán bejelentette, itthon is kifejlesztik a Covid-útlevelet
Három nap múlva érkeznek az első oltóanyagok
Rendkívüli: Orbán bejelentette, itthon is kifejlesztik a Covid-útlevelet

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

2020. 12. 23.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Facebook oldalára feltöltött tájékoztatásában elmondta, hogy a Belügyminisztérium már kifejlesztette az Európai Unió által is szorgalmazott Covid-útlevél első verzióját. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A miniszterelnök a videójában elmondta, hogy az ünnepek előtti utolsó ülésén az operatív törzs áttekintette és véglegesítette az oltási tervet. 

"A csata döntő fázisába léptünk. Három nap múlva megérkezik az első adag oltóanyag Magyarországra"

- fogalmazott. Mint tájékoztatott, az első vakcinákból az orvosok, az ápolók és a betegek életéért küzdő, intenzív osztályon dolgozók kapnak először. Hozzátette, később majd tömeges oltás is kezdődik Magyarországon. 

"Hogy milyen vakcinával, az az Európai Unió által és a magyar hatóságok által lefolytatott engedélyeztetési eljárásoktól függ" - folytatta. Leszögezte, a tömeges oltás önkéntes és ingyenes lesz.

Akik beoltatták magukat, azoknak lesz erről igazolványuk

"Megnéztük a vakcinaigazolás digitális verzióját, mert arra készülünk, hogy akik már védettek, átestek korábban a fertőzésen, vagy a vakcinával beoltatták magukat, és így védetté váltak, nekik legyen egy igazolványuk, amely arról szól, hogy ők védettek, illetve ők már nem fertőznek meg senkit" - részletezte a vakcinaigazolással kapcsolatos információkat Orbán. 

A miniszterelnök hozzátette, ez összhangban van az Európai Unió digitális útlevél létrehozásával kapcsolatos törekvésével. A Belügyminisztérium ennek az első verzióját fejlesztette ki. 

Orbán addig is arra kér mindenkit, hogy mindenki vigyázzon egymásra és tartsa be a szabályokat. 

Ahogy arról korábban írtunk, a tegnapi napon a Kormányinfón Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy lesz-e különbségtétel azok között akik beoltatták magukat és azok között, akik nem, azt felelte: szinte biztosan lesznek ilyen szabályok, például a légitársaságoknál. Úgy fogalmazott,

az oltási könyv - az útlevél és a személyi igazolvány mellett - fontos okirat lesz a tömeges oltás után.

Franciaországban és Nagy-Britanniában már korábban is felvetődött annak a lehetősége, hogy bizonyos helyszínek látogatása és közlekedési eszközök használata Covid-útlevélhez legyen kötve.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!